Gratis snabbkurs i privatekonomi för nybörjare

Jag har skrivit många artiklar i mina dar om privatekonomi och dess olika delar – från sparande och buffert till investeringar, aktier, ränta-på-ränta och om lån och skuldfällan och en hel del annat. Massor av tips och guider av olika slag. Detta för att det faktiskt behövs mycket sådan information.

Det är många som inte har så bra koll ens på mer grundläggande saker inom privatekonomi, eller som behöver lite mer kunskap för att verkligen kunna omsätta tanken till handling. Jag har länge velat att man ska införa privatekonomi som ett ämne i skolan, då jag tycker det är klart viktigare att man får kunskaper och förståelse inom ett område som man har nytta av och utnyttjar varje dag / vecka under hela livet.

Något som även har stor påverkan på livet i och med att man ganska enkelt kan ha en god / stabil ekonomi och tack vare detta få ett bättre och enklare liv, eller tvärtom få livet förstört på grund av dåliga ekonomiska beslut. För mig känns det självklart att man som ung ska lära sig att hantera sin ekonomi och förstå de viktigaste aspekterna, så att förståelse och kunskap inte hindrar dig från att lyckas.

Ny digital kurs som kan ge bra grundläggande information

Det har dock inte blivit ett ämne i skolan ännu och därför får man ta de små saker som bjuds. En av de sakerna är en ny liten snabbkurs i privatekonomi från Finansinspektionen och Gilladinekonomi.se. Den består av flera olika sektioner som Budget och betalning, Sparande och lån, Pension och Familjejuridik.

Under de olika sektionerna finns del-lektioner som tar upp olika saker som är bra att veta och ger allmän information, t ex om budget, buffertsparande, aktier och fonder, lån och krediter, ränta-på-ränta, pensionssparande och dess olika delar, vad som gäller för gifta vs sambos, arv, testamenten och äktenskapsförord etc.

Varje del presenteras i en pedagogisk video där olika experter förklarar de viktigaste delarna av sina områden. Det är tydligt att informationen riktar sig till nybörjare i första hand då de jobbar på att förklara saker på en grundläggande nivå och att vara tydliga. För den som redan har ganska bra koll så är det mycket upprepning men detta vänder sig främst till folk som har måttliga kunskaper inom privatekonomi.

Dock skadar det nog inte för vanligt folk att gå kursen även om man tror sig ha ganska bra koll på mycket inom privatekonomi, för det finns ofta områden där man har lite sämre kunskaper och där det finns luckor att fylla. Kanske har du inte lika bra koll på allt inom pension bara för att du är insatt i investeringar i aktier och fonder. Kanske kan du inte tillräckligt om arv och annan viktig juridik (för det är ju sådant man ofta inte vill tänka på).

Bra initiativ och pedagogiskt upplagt

Jag gillar att de har tagit det här initiativet och faktiskt gjort en liten skola för de som behöver grundläggande kunskaper inom privatekonomi. Det verkar finnas ganska mycket innehåll med ganska bra bredd och själva klippen är pedagogiska och tydliga. Det finns dessutom ett par korta frågor på slutet som man ska svara på, vilket ju är ett ytterligare sätt att se att man har förstått och få kunskapen att sitta kvar i huvudet.

Jag hoppas verkligen att de kan få ut detta till så många som möjligt och att folk som behöver lite lektioner också kan ta sig tid att kolla på klippen. Det är inte jättemånga och de är inte så långa, så det bör gå att enkelt gå igenom dem en kväll. Speciellt hoppas jag att man kan få ut det till unga, som börjar sin privatekonomiska resa och som väldigt gärna skulle få dessa kunskaper tidigt i livet, då de kan göra som mest nytta.

Givetvis hade jag helst velat se att skolan tog ansvar och gav barn en bra grund att stå på när det gäller privatekonomi. Man kan argumentera fram och tillbaka vad föräldrarnas ansvar är och de ska givetvis också bidra med så mycket de kan men alla kan inte allt det viktiga inom privatekonomi tillräckligt väl helt enkelt. Eller finns andra skäl till att kunskapen inte förs vidare till barnen. Vi mår alla allmänt bättre av att alla människor kan ekonomi på en grundläggande nivå – alla gynnas av det i slutänden, både individen och samhället. Det finns inget skäl att inte satsa på att få ut dessa kunskaper så mycket och så snart vi bara kan.

Här kan du kolla in snabbkursen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *