För ett tag sedan fick jag en bok om privatekonomi som riktar sig till… “nybörjare” är kanske fel ord, men till dem som behöver lite hjälp på traven och som inte känner sig helt bekväma med att sköta sin ekonomi. Boken heter Du och dina pengar och är skriven av Erik Wennstam. Den ges ut av Sterners förlag.
Anledningen till att jag säger något om nybörjare är för att boken verkligen riktar in sig till dem som behöver grundkunskaperna inom privatekonomi och som behöver tips och hjälp att hitta vägen till en sund ekonomi. Här får man lära sig om att tänka rätt och ha rätt inställning men även konkreta tips för hur man ska spara / investera, lägga upp en budget, dra ner på sina utgifter och en del annat.
För den som har bra koll på sin privatekonomi och som kanske är lite mer insatt så kan den här boken förmodligen kännas som en grundkurs och man kan säkert mycket av det som står redan. Den är dock en bra handbok för den som inte har brytt sig om sin privatekonomi och som skulle vilja få bättre kontroll över sina pengar.
Bra för den som känner sig för dålig för att sköta ekonomin
Som en bok för “nybörjare” när det gäller privatekonomi så har “Du och dina pengar” i princip allt man kan önska sig. Här finns övergripande förklaringar och information om det mesta som rör privatekonomi, från pensionssparande till hur man ska förhålla sig till pengar och barn.
Något som tar upp en ganska stor del av boken i början är det här med att ha ett ekonomiskt självförtroende, att tro på sig själv och att våga försöka hantera sin privatekonomi på ett bra sätt. Erik Wennstam är inne på att många inte tar tag i sin ekonomi just för att de är för osäkra på hur de ska gå tillväga och att det är krångligt.
Det finns ett helt avsnitt i boken som behandlar just hur man ska tänka och inte tänka, hur man ska motivera sig och bygga sitt självförtroende. Kan man bara hitta en väg in i rätt tänk och känsla så har man kommit långt, enligt författaren och det kan jag hålla med om. Rätt inställning är mycket viktigt.
Om man inte känner att man klarar av något, oavsett vad det är, är risken att misslyckas mycket större och givetvis är det likadant med privatekonomi och pengar. Ju mer man sedan försummar sin ekonomi och ju värre situation man hamnar i ju svårare och mer hopplöst kan det kännas att komma ur det svåra och hitta en bra väg framåt.
Så det är inte bara viktigt att ha rätt inställning utan även att börja jobba med den här delen i tid, innan det riskerar bli ännu jobbigare. Om du känner att du inte vet var du ska börja eller känner dig tveksam till din egen förmåga så kan den här boken vara en bra investering.
Många konkreta tips och bra info
Första delen behandlar hur du ska tänka och hur du ska bygga ditt självförtroende så att du vågar börja ta ansvar för din egen ekonomi. Resten av boken försöker ge dig verktygen och den information som du behöver för att klara av det. En stor del av självförtroende kommer från kunskap och om man inte först lär sig hur något funkar kommer man inte känna sig så säker på att man kan hantera det heller, så det är en bra början.
Boken tar upp en stor mängd saker, vilket gör den bred och ganska generell. Den går igenom i princip alla viktiga grunder som behövs för att sköta sin privatekonomi på ett bra sätt. Med tanke på att det är en bok för dem som inte är så bra på ekonomi och pengar så riktar den också in sig på grundläggande kunskap och går igenom många olika saker lite kort, snarare än få saker på djupet.
Många har säkert stor nytta av detta medan andra hellre hade velat ha mer djupgående information om ett visst ämne, som hur man investerar i fonder och aktier eller vad det nu kan vara. Den här boken är inte fördjupningsboken utan en av de första böcker du bör läsa om privatekonomi där du börjar lära dig grunderna. Du kan senare hitta andra böcker som går in på specifika saker, om du har intresse och lust.
Några saker som man kan ta med sig är t ex hur man gör en budget och varför, olika sätt att spara in pengar i sin privatekonomi för att minska utgifterna, olika alternativ när man ska spara pengar och förslag på upplägg för sparandet.
Vad jag tycker om boken
Jag tycker att det är bra att någon har skrivit en grundläggande bok om privatekonomi, som handlar om att uppmana folk att börja ta mer ansvar för sin ekonomi och sina pengar. Det är tyvärr många som inte är så duktiga på detta som de borde.
Boken innehåller också mycket bra för den som har dålig kunskap och som skulle vilja bli bättre och börja hantera sin privatekonomi. Den är definitivt mer basic och går igenom alla saker på en nybörjarnivå, vilket dock är bra eftersom det ibland kan vara svårt att fatta hur saker och ting funkar i ekonomins värld.
Saker förklaras på ett enkelt sätt, så att de flesta säkert förstår och kan relatera, vilket är trevligt. Upplägget gör att boken är lättläst och den flyter på fint från första delen som handlar om att hitta självförtroendet att börja sköta sin ekonomi till sista delarna som ger mer konkret information.
Du som redan har hyfsat bra koll på privatekonomi kanske inte kommer lära dig supermycket nytt men du kan ändå tänkas få några nya idéer. Förvänta dig dock inte några stora djupdykningar i ämnen som investering eller liknande.
En stor del av boken tar också upp det här med att hitta sätt att tro på sig själv och sin förmåga, vilket är en intressant aspekt. Psykologin bakom privatekonomin och osäkerheten som många har är något man kanske inte alltid tänker på, så det är kul att få lite mer om detta. Det är säkert så att många med dåligt självförtroende kan få den där extra knuffen att gå vidare och förbättra sin ekonomiska situation.
Sammanfattningsvis kan jag alltså säga att jag rekommenderar boken för alla nybörjare och de som vill börja ta hand om sin privatekonomi men som antingen inte vågar eller inte känner att de kan mycket nog. Speciellt kan du få hjälp att hitta vägen till ditt ekonomiska självförtroende och på den vägen vandra vidare.