Armband för att betala bra idé men denna variant har brister

Nu lanseras ett armband som ska kunna användas för betalning på samma sätt som när man blippar sitt kort med chippet i kassan. Betalning med så kallade “wearables” är något som tydligen är på väg mer och mer och idén i sig är väl inte dum. Det låter som ett snabbt och smidigt sätt att betala på, men det finns också problem och en del saker att fundera på.

Jag såg att OILI, som ägs av Marginalen AB har lanserat ett armband med chip i, för trådlös betalning. Just nu samarbetar de med SEB, Swedbank och Nordea så att du som har deras Mastercard kan koppla det till armbandet och köra med det när du betalar.

När jag först läste om det tänkte jag att det lät lite roligt och smidigt. Man slipper dra fram plånboken och kan betala på ett enkelt sätt utan att behöva rota fram något ur fickan först. Det går lite snabbare och är lite smidigare och samtidigt kan du också har på dig armbandet hela tiden, vilket innebär att du alltid har det tillgängligt. Plånboken kan man glömma hemma, i bilen eller nån annanstans men ett armband sitter fast på din kropp.

Inte lika positiv när jag såg armbandet

Jag gick in på deras hemsida för att titta på vad de hade för alternativ när det gäller armband. Jag tänkte att de förmodligen antingen bara har ett enda riktigt stilrent alternativ (som vem som kan tänka sig att ha på sig eftersom det är så intetsägande) eller en antal olika designer som kan passa olika stilar. Jag hade en bild av hur det kunde se ut i huvudet när jag gick in på sidan – något stilrent och diskret som skulle locka en bred målgrupp.

Jag hade fel på båda punkterna. De har en modell men den finns i två färger. Det är antingen grått eller gult med grå mittdel. Tydligen är armbandet gjort i veganskt läder och har en mittdel som är gjort i reflexmaterial, så att det även kan användas som reflex och du syns bättre i mörkret. Utmed mittdelen står namnet OILI om och om igen med stora vita bokstäver, runt hela armbandet.

Jag klagar inte på att de har tänkt till och byggt in en reflex i armbandet. Det kan vara bra att ha. Men det känns ändå som att de har tänkt helt fel här på flera punkter. Detta tänkte jag nu att jag skulle gå igenom, samtidigt som jag vill säga att jag inte har något emot vare sig grundidén med ett armband för betalningar eller företaget bakom dessa armband.

Designval som känns fel

Om jag skulle ha ett armband av det här slaget så skulle jag vilja att det var så diskret som möjligt. Jag köper inte ett armband för betalning och samtidigt tänker att jag vill ha ett snyggt armband som jag visar upp, vara en statement eller som ska matcha min outfit osv. Det ska vara funktion i första hand och sen ska det vara så pass snyggt, stilrent och diskret att jag kan ha det på mig utan att skämmas.

OILI verkar ha gått åt ett helt annat håll. De har armband som sticker ut en hel del och har dessutom valt att ha sitt eget namn skrivet runt om hela armbandet, på ett väldigt tydligt / synligt sätt. Det är enligt mig inte speciellt snyggt och jag skulle inte vilja ha ett armband med sådan text på. Det skulle helt klart dra till sig blickar (av fel skäl) istället för att förbli diskret på min arm.

Skippa texten och gör ett diskret och stilrent armband i läder istället, tycker jag personligen. Alla har givetvis olika smak men då räcker det att man erbjuder ett antal olika färger, t ex svart, brunt, grått, rött osv. Så att de flesta kan hitta något som de gillar. Om man vill ha ett armband som sticker ut och ska synas så köper man inte ett sånt här armband utan tittar i vanliga modebutiker. Detta armband har en specifik funktion och bör fokusera på den biten.

Visa för alla att du har ett betalkort på armen?

Att det står OILI på armbandet och att det är så skrikigt fattar jag inte alls vitsen med. Om jag hade ett betalmedel på armen, som dessutom kan användas utan någon kod eller liknande upp till 200 kr, så skulle jag verkligen inte vilja att någon visste om det eller enkelt kunde se det.

Det känns uppenbart att det ska vara diskret och att folk inte ska kunna se att det är något annat än ett vanligt armband. Jag vill inte att det direkt ska gå att identifiera att jag har pengar på mig. Det är inte så svårt att råna någon på ett sådant armband och sedan gå och shoppa loss saker för under 200 kr per köp.

Om jag hade ett armband som såg ut som vilket armband som helst hade jag kunnat gå omkring på stan och känna mig nöjd med att jag i hemlighet hade med mig mina pengar. Då kanske jag till och med hade kunnat tänka mig att lämna plånboken / mobilen hemma om jag gick ut på kvällen, med tanken att om jag skulle bli rånad så kanske de inte ens inser att jag faktiskt har det på mig.

Att ha ett armband som tydligt skyltar med att det är till för att betala med känns inte så smart. OILI skriver att det är ett bra sätt för barn och unga att betala eftersom det sitter fast på armen och är enklare att hålla ordning på än en plånbok. Dock är det väl också ganska vanligt att unga stjäl från andra unga exempelvis i skolan och de även är enklare offer rent allmänt, för t ex gäng eller rånare.

Att visa upp att man har med sig pengar i form av ett betalarmband låter som ett uppenbart sätt att råka i trubbel, eller åtminstone som en onödigt stor risk. Själv föredrar jag att ha min plånbok på ett ställe där den varken syns eller är allt för lättillgänglig för tjuvar. Jag skulle inte vilja ha ett armband på armen där någon enkelt kunde se att det var ett betalarmband.

Om det såg ut som ett helt vanligt armband däremot skulle jag känna mig klart tryggare och då skulle det vara skillnad. Armbandet skulle då, förutom att det är smidigt, kunna fungera som ett sätt att kamouflera att man har med sig pengar. På så vis skulle det kännas tryggt att bära det på armen. “Hiding in plain sight” är ett uttryck som hade passat bra. Dessutom hade ett diskret stilrent armband kunnat få sitta på min arm utan att jag skämdes.

Reflex en bra tanke men troligen ganska onödigt

Istället för att överväga att göra armbandet diskret och stilrent så har OILI satsat på att det ska sticka ut och att det ska ha reflexmaterial för att man ska kunna synas i mörkret. Att göra reflexkläder osv är lite inne just nu men jag tycker ändå att man tänker fel när man går den vägen.

I grund och botten räknar jag med att folk kommer ha armbandet innanför tröjan eller jackan i de allra flesta fall när de är ute och går. Därför kommer det inte att fungera som en reflex. Få har väl sitt vanliga armband ute på ett sådant vis att det inte täcks av en jacka eller tröja.

Det går också mot själva grundidén som jag har att ett betalarmband ska vara diskret och sitta på armen utan att dra uppmärksamhet till sig. Man vill alltså inte att det ska lysas upp i mörkret eller att man ska behöva dra fram det utanför sin tröja bara för att det ska kunna uppfylla sitt syfte som reflex.

Jag vet inte hur de har tänkt när de utformade sitt armband. Det finns givetvis en process bakom, där de har funderat och gjort sina val, och som man inte bara ska döma ut. Jag kan klart tänka mig att den design som finns skulle ha kunnat få finnas kvar om det också bara fanns några mer diskreta alternativ för den som ville ha det.

Det behövs alternativ helt enkelt. Jag tror att de flesta skulle föredra den variant som jag har beskrivit att jag skulle vilja ha, men jag vet så klart inte säkert. Utseendemässigt, när det gäller kläder och accessoarer, så är jag inte direkt den främste experten. Kanske är deras variant superinne just nu, åtminstone hos någon målgrupp? Men ser jag utifrån det praktiska perspektivet och tanken att inte visa upp att jag har pengar på armen, så känns det inte så bra.

Vi får helt klart hoppas på att de lanserar fler designer på armbandet framöver och även får in någon stilren och diskret variant i sortimentet, så att man kan ha ett armband som inte avslöjar att det går att betala med. Då skulle jag bli klart mer nöjd och överväga att prova på det.

Vill du se hur armbandet ser ut som jag har pratat om (kritiserat huvudsakligen) så kan du besöka Oili.se och få en egen uppfattning. De armband som är på bilden här har inget med produkten att göra, utan är bara en allmän stockbild.

3 reaktion på “Armband för att betala bra idé men denna variant har brister

 1. Man kan inte annat än hålla med, visa har helt enkelt otur när dom tänker, mode folk oftare än andra. Tyvärr annars det vara post för dom att misslyckas.

 2. Hej!
  Tack för din utvärdering av vårt första OILI-armband!
  Precis som du skriver och hoppas på, så kommer det fler varianter för den som t.ex. skulle vilja ha en mer disket design. Du får hålla utkik och så får jag hoppas på att du kommer gilla någon av våra framtida designs (och till och med kanske tänka dig att testa en.)
  Det är som du skiver i början, så otroligt smidigt med både tillgängligheten och att det går så snabbt samtidigt som det är ett väldigt roligt sätt att betala!

  Bästa hälsningar,
  Emma – grundare av OILI

  • Hej och tack för din kommentar! Jag har helt klart uppfattningen att en diskret design skulle vara absolut bästa för ett sånt här armband, även om jag förstår att man kanske vill få ut sitt varumärke lite. Den dagen de kommer ut så blir det genast mycket mer intressant att prova produkten. Du får höra av dig om det behövs testperson när den dagen kommer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *