Alternativ till aktier i sommar

Sommaren är här och något som alltid kommer inför sommaren är alla råd om hur man ska göra med sin aktieportfölj under sommarmånaderna. Det finns ett klassiskt uttryck som säger “köp aktier till sillen och sälj till kräftorna”, vilket spelar på att du bör köpa inför sommaren för att det kommer gå uppåt på börsen. Men det finns också de som säger att du ska sälja och ligga lågt. Ett tredje alternativ, för dem som vill ha något att göra, är att prova någon form av trading som inte inkluderar aktier, t ex valutahandel.

Vem ska man tro på och hur ska man tänka inför sommaren? Att det alltid skulle gå bra om man köpte aktier inför sommaren och sålde efter sommarmånaderna är helt klart inget man ska tro på. Att tro att sommaren alltid är en bra tid för börsen är naivt. Det är faktiskt så att de varma månaderna på sommaren ofta är sämre. Det finns dock inget som säger att det alltid är på ett eller annat vis, utan det är andra saker som styr.

Som alltid gäller det att analysera börsen och marknaden och de bolag som man äger eller funderar på att köpa och avgöra om det är rätt läge för dem. Tipsen för 2019 verkar luta åt att sommaren kommer att bli lite sådär och att det finns en del orosmoln som kan störa börsen. Det är alltså just i år lite tveksamt om man ska göra nån större satsning.

Testa något annat i sommar

Om du vill ta det lite lugnare med aktierna i sommar så finns det givetvis andra intressanta investeringar man kan kolla på. Du kan exempelvis investera i råvaror eller valutor. Guld är intressant och går starkt och du kan även spekulera i valutakurser om du så vill. Dessa alternativ kräver givetvis att man sätter sig in i hur det fungerar men kan vara roligt att pyssla under semestern.

När det gäller valutahandel så finns det mycket man bör lära sig och det är inget för den totala nybörjaren. Men det finns pengar att tjäna om man sätter sig in i det och om du tycker att det låter spännande så kan du börja läsa på lite mer. Tricket för stabil handel med valuta är att förstå hur allt fungerar, vilket du kan läsa mer om via länken.

Du behöver en viss förståelse för vad som påverkar valutakurser – inflation, politik, olika länders ekonomiska situationer, centralbanker osv. Du kan använda både teknisk analys och fundamental analys som underlag för dina beslut. Sen måste du också ha koll på hur själva valutahandeln fungerar med hävstång, spreads och annat sådant (det finns en hel del tekniska termer att kolla upp).

Att testa något nytt eller att nörda ner sig i något som man tycker är roligt eller spännande kan vara trevligt när man är ledig, då man har mer tid att läsa och undersöka saker. Givetvis passar det bäst om man är en van investerare och vet hur grunderna funkar så att man ändå vet vad man ger sig in på.

Alternativet är att bara ta det lugnt i sommar

En viktig komponent när man tar beslut om investeringar över sommaren är stress, oro och att få chansen att vila sig. Att äga aktier över sommaren, när man har semester och vill ta det lugnt och vila upp sig, kan göra att man inte får lika lugnt som man skulle vilja.

Det kan vara svårt att hinna slappna av på sin semester och om det ska bli bra behöver man kunna släppa vardagsbestyr och stress. En av de saker som kan orsaka stress och som man kanske måste ägna sig åt åtminstone lite varje vecka är just aktieportföljen. Ska jag sälja? Ska jag köpa? Kommer börsen att gå ner? Det finns många frågor och mycket att grubbla över.

Det kan därför vara skönt att ha sin aktieportfölj på “sparlåga” under sommarmånaderna eller åtminstone under sin semester, så att man inte behöver ägna den någon längre tanke. Då får man det lugnare och kan vila upp sig bättre. Sen måste man givetvis avgöra på vilket sätt man investerat sina pengar och när detta upplägg är vettigt.

Om du har långsiktiga investeringar som du inte behöver se över mer än några gånger per år så behöver du givetvis inte sälja av dessa aktier inför sommaren och köpa dem igen till hösten. Bara behåll dem och låt dem vara, så länge du inte ser något starkt skäl till att någon av dem skulle störtdyka just under sommaren.

De aktier som du kan fundera över är sådana som är rör sig snabbare och oftare och där du kanske måste hålla koll dagligen eller varje vecka. Sådana aktier kan ofta ge möjligheter till snabbare och större vinster men kräver också ett annat typ av engagemang. Det är svårt att hålla ordning på sådana aktier under semestern om man också vill kunna resa och göra annat. Det kan då vara bättre att låta denna typ av aktiehandel vila under sommaren.

Om du känner att du vill ta en paus från investeringar och kunna göra annat när du är ledig ska du givetvis ta det lugnt med mer osäkra och volatila aktier och det passar då troligen inte heller så bra att ge sig på valutahandel och liknande, eftersom det är lite krångligare, lite mer riskfyllt och normalt handlas på kortare tid.

Långsiktiga aktieaffärer och bredare aktiefonder osv kan du dock utan problem behålla, eftersom du förmodligen inte behöver göra något med dem eller oroa dig för dem just över sommaren. Även om det skulle komma en nedgång så bör det på sikt ordna upp sig igen och det är ändå allt för svårt att förutspå hur det kommer att gå på börsen för att kunna tajma in när man ska köpa och sälja, så oroa dig inte och ta en öl till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *