AI kan hjälpa dig att bli effektivare (på jobbet eller privat)

Har du någonsin drömt om att ha en dator som hjärna och att kunna göra i princip vad som helst supersnabbt, komma ihåg allting perfekt och att vara allmänt supereffektiv i allt du gör? Tja, det tar nog ett tag till innan det kommer hjärnimplantat och annat som gör din egna hjärna bättre och mer effektiv men medan du väntar kan du ta hjälp av en AI, som kan göra ganska många av de här sakerna redan idag.

Med ChatGPT:s intåg (samt att många andra AI-tjänster också börjar komma ut på samma gång) har det blivit ganska stora förändringar inom många områden. Man kan få hjälp med nästan vad som helst, även om vissa saker kanske inte fungerar 100-procentigt ännu. Hastigheten som AI förbättras på och möjligheterna med dessa tjänster är dock otrolig.

Du kan be AI:n att sammanfatta en befintlig text, att ge dig information om ett ämne, att skriva en helt ny text utifrån bestämda parametrar, att analysera data eller att lägga fram idéer om hur man kan göra något. Plus tusentals andra saker. Detta är helt klart början på något nytt – att få assistans i sin vardag från en smart och snabb AI som kan göra det mesta.

Det funkar bra att använda en AI som ChatGPT privat men också i jobbet. Det finns så många sysslor som en dator kan göra bättre än en människa. Nu när man har tillgång till en dators “smarthet” och snabbhet i form av en smidig och lättanvänd chat där man helt enkelt kan skriva frågor och kommandon, blir AI:n ett riktigt bra verktyg.

Några begränsningar att lägga på minnet

Man ska komma ihåg att det finns vissa begränsningar, vilket är bäst att säga nu innan jag skriver mer om allt det bra man kan göra. Gratisversionen av ChatGPT är bara tränad på information upp till september 2021 och därmed har den inte information om det som hänt efter det. 

Den kan inte heller gå ut på Internet för att hämta information eller kolla upp saker, så man kan inte be den att berätta vad Bitcoin har för kurs idag eller vem som vann senaste fotbollsmatchen.

Om man prenumererar på Plus-versionen kan man få tillgång till en nyare version ChatGPT-4 som har förbättrade egenskaper och är tränad på klart mer data. Den har dock fortfarande tränats mestadels på data från september 2021 och tidigare. Dock ska det finnas en plugin att prova som gör att man kan länka till webbsidor och hämta information från Internet, vilket gör det möjligt att göra en del andra saker.

Vissa saker vill AI:n inte heller berätta tyvärr, då det finns en och annan spärr inlagd i systemet. För det mesta, om du bara ber den om normala och lagliga saker, så bör det inte vara något större problem. Någon gång då och då kan det bli stopp när det är något man vill göra, men det har för min del oftast handlat om att jag försökt få fram information som kommit ut efter september 2021, som den inte har koll på.

Lita inte blint på resultaten

Något man måste vara medveten om är att AI:n kan lämna felaktiga svar eller “ljuga” ibland. Detta även då det låter som att den har full koll på svaret. Det blir helt enkelt lite fel ibland och AI:n är inte så bra på att meddela dig när den inte verkar ha koll, utan tar då hellre och låtsas att den vet vad den gör.

Så det är lite riskabelt att be AI:n att skriva ihop en text som man själv inte har någon som helst koll på ifall den stämmer osv, då det kan finnas fel som man då inte kan upptäcka. Eller att skriva ihop en längre programmeringskod, om man inte alls kan programmera. Även om det ser bra ut kan det finnas felaktigheter, så man bör ha en viss kvalitetskontroll på det som fixas.

Dock är detta inget större problem skulle jag säga. I de flesta fall kommer AI:n med bra och korrekt information och det gäller att be om hjälp med sådant som man gärna kan kvalitetskontrollera lite själv.

Om man upptäcker fel i det som AI:n har svarat kan man många gånger också påpeka felet och kanske få ett uppdaterat svar som är korrekt, med tanke på att det går att föra ett samtal med AI:n och att tidigare interaktioner sparas i dess minne. Det går också att be om ytterligare information eller andra lösningar än den man har fått, om man inte är nöjd med svaret.

Att använda AI i jobbet

Man ska inte lita blint på AI:n i sitt jobb om det handlar om saker som inte får bli fel, då det som sagt kan smyga sig in felaktigheter i dess svar. Om man inte kontrollerar det ordentligt kan det leda till att du sitter där med felaktig information eller gör något tokigt utifrån vad AI:n har sagt till dig.

Det går dock fortfarande att använda AI:n till väldigt många saker. Speciellt bra är att ha det som ett hjälpmedel och en assistent, som underlättar tidsödande och tråkiga arbetsuppgifter som vanligen tar tid. Här nedan är en del tips på saker du kan använda ChatGPT till ditt arbete:

  • Skaffa fram information, t ex en sammanfattning av ett ämne eller en punktlista med viktiga saker. Eller en lite mer utförlig förklaring av något som du har lite sämre koll på. Detta kan du använda istället för att googla och läsa ett antal olika källor.
  • Skriva om en befintlig text. Du kan få hjälp att göra om en text, bättra på eller justera. Har du ett mail som du behöver skriva på ett mer professionellt sätt så kan AI:n göra detta åt dig.
  • Skriva en helt ny text från scratch. Det går fint att be t ex ChatGPT att skriva en text åt dig, som en an artikel eller liknande. Det är bäst att du har lite koll på ämnet och inte ber om för specifika krångliga saker om du inte är säker på att du kan hitta eventuella felaktigheter. Men allmänt gör AI:n ett bra jobb med att skriva, även på svenska.
  • Skriva produkttexter. Alla såna här repetitiva jobb, där man kanske behöver trycka ut en stor mängd ganska enkel text, går att ersätta med AI. Du kan då få hjälp att göra jobbet snabbare men även att få lite nya och fräscha vinklar på texterna.
  • Hitta fel snabbt och smidigt. Det funkar för programmeringskod, att få hjälp att hitta varför koden inte funkar, små skrivfel som är svåra att upptäcka osv. Det går även att nyttja för andra områden givetvis.
  • Komma på idéer / spåna kreativt. Om du behöver komma på bra namn för att döpa en produkt / tjänst, hitta på bra domännamn, slogans eller reklamtexter etc så kan du få lite hjälp av AI:n. Du kan be om mängder av olika förslag och sedan få fler och fler tills du hittar något som känns bra.
  • Översätta texter. Du kan översätta texter från vilket språk som helst till svenska om du har något sådant du behöver och du kan dessutom själv skriva en text på svenska som du sedan ber AI:n att skriva om till annat språk. På så vis kan du enkelt kommunicera via t ex mail med folk från andra länder, utan att känna dig nervös för att göra dig förstådd.

Andra typer av AI

Jag har nu gått igenom vad man kan göra med en konversationsbaserad AI (chatbot) som ChatGPT, där man kan skriva in frågor eller kommandon och få den att svara / utföra olika typer av data- och textbaserade uppgifter. Det finns dock en mängd andra AI-tjänster också, som kan hjälpa till med andra saker.

Det finns AI som skapar fantastiskt fina och många gånger väldigt realistiska bilder, som även kan skapa designer och layouter etc. Exempel på detta är Midjourney men det finns många andra också och fler är på väg.

Med denna typ av AI-tjänst kan man utföra en mängd andra uppgifter och få hjälp på jobbet, t ex med att skapa grafik och bilder från scratch, eller om man har bilder som man vill retuschera och bearbeta så kan AI:n även göra ganska många olika saker åt dig.

Du kan även be om att få layout för en valfri typ av webbsida eller en bild till Instagram etc och då kan du antingen helt enkelt låta AI göra allt åt dig eller så kan du använda AI:n som ett sätt att få bra idéer och inspiration så att du själv kan skapa något.

Det funkar säkert utmärkt att implementera AI i sina arbetsflöden om man jobbar inom reklam och marknadsföring, webbdesign, designer eller lite vad som helst, då det finns massor med bra användningsområden. En AI kan skapa webbsidor och appar åt dig helt utifrån en textprompt eller att du gör val i en meny – för att sedan både skapa en design samt att koda hela grejen. Du har då allting i princip klart att använda eller om du vill ha en bas att bygga på.

Det finns många olika verktyg man kan använda och de flesta av dem kostar givetvis pengar, men det är normalt frågan om en ganska billig prenumeration som ett företag lugnt har råd med. Om du vill bättra på dina workflows och bli både snabbare, effektivare och bättre så bör du nog ta med AI i beräkningen och se vad du kan använda det till.

Håll utkik efter alla nya tjänster som hela tiden poppar upp och även olika integrerade tjänster som kommer i befintliga produkter som Photoshop, Google Chrome och liknande. Det kommer finnas en hel uppsjö av tjänster som kan göra i princip allting snart och då gäller det att hänga med om man inte vill bli omsprungen och förlegad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *