Sparande

Den här sidan riktar sig till dom som känner att det hade varit bra att ha ett vettigt sparande i aktier och inte bara i dyra fonder, man inte behöver vara ekonom för att kunna spara på ett bra sätt. Kanske växer det fram ett intresse av att lära sig mer, då finns det många nyttiga länkar på startsidan.

Jag som driver sidan stabil ekonomi är inte utbildad ekonom eller proffs investerare så detta är ingen rådgivning utan den som väljer att följa mitt sätt att spara gör det på egen risk. Egen risk är det ju även när du sparar i en dyr fond hos din bank, dessutom kan resultatet bli katastrofalt fast förvaltaren är proffs.

Snabbskolan.

En fond kostar pengar, väldigt mycket pengar faktiskt. Det kan vara köpavgift och/eller en avgift för att sälja. Det vanligaste är en förvaltningsavgift, beroende på vad det är för en fond och hur stora kostnader den har kan avgifterna skilja rejält, en tillväxtmarknadsfond  har dyrare kostnader än en index fond som följer svenska börsen. Två procent i avgift är inget ovanligt, detta är pengar som du blir av med varje år oavsett om fonden har gått upp eller ner. Har du sparat i många år och fonden har gått plus minus noll, så har du ändå förlorat två procent varje år och det blir ett rejält minus resultat.

Vad jag vet så finns det bara en fond helt utan avgifter och det är Avanza zero, det är en index fond som har som mål att följa utvecklingen i de 30 största bolagen på stockholmsbörsen. Det är en bra fond och det faktum att den inte kostar något gör den till en riktigt bra fond.

En aktiefond innehåller naturligtvis aktier, ofta väldigt många aktier vilket ger en stor riskspridning mot tråkiga händelser i enskilda bolag. Men mot börsras spelar antalet aktier mindre roll, då är det vilken typ av bolag man har som är mest avgörande.

Många sparar i fonder med motiveringen att de vill komma åt tillväxtmarknader, det är nog mest bankerna som vill att du ska komma åt tillväxtmarknader via deras fonder för här tjänar de mest pengar på avgifter. Sanningen är den att du behöver inte spara i någon fond för att komma åt dessa marknader, de flesta företag växer och etablerar sig  ständigt på nya marknader och exponeringen mot tillväxtmarknader är verkligen inte blygsam.

En aktie kan man säga är en liten del i ett företag, många företag som tjänar pengar lämnar utdelning till sina aktieägare. Om en aktie kostar 100 kronor och lämnar fyra kronor i utdelning så är direktavkastningen är fyra procent. Aktien brukar vanligtvis sjunka ungefär lika mycket som utdelningen det datum som pengarna delas ut men bra bolag återhämtar sig snabbt och snart är aktien värd 100 kr igen men du har dessutom fått pengar in på ditt konto !

Många bolag har delat ut pengar varje år i över 50 år oavsett konjunktur och dessutom aldrig sänkt utdelningen ! Utdelningen brukar vanligtvis ticka på uppåt för friska bolag, i takt med att deras vinster stiger så stiger också utdelningen. Detta leder till en stabil ström av pengar till aktieägarna varje år vilken också gör att aktien vanligtvis blir lite stabilare vid börsfall.

Om man köper aktier och får fyra procent direktavkastning istället för att betala två procents avgift till en fond så ligger man ju rejält mycket bättre till redan från start. Om man köper stabila aktier och behåller dessa länge så händer något mycket intressant , utdelningarna som du får köper du mer aktier för och helt plötsligt har du skapat ett sparande som överträffar de mesta. Det blir en fin ränta på ränta effekt, ett enkelt exempel är att du har sparat ihop 100000 kr och får 4000 kr i utdelning, du köper några aktier till och nästa gång får du utdelning baserad på 104000 kr vilket blir 4160 kr nästa år blir det fyra procent på 108160 kr osv. Sedan kan ju bolaget höja utdelningen eller göra extra utdelningar vissa år vilket ökar takten i ditt sparande. Tillsammans med ett månadssparande blir metoden extra effektiv, både pengarna du månadssparar och pengarna som kommer in i form av direktavkastning jobbar för dig, dag som natt.

På ett sätt kan man säga att man köper en viss direktavkastning, om en aktie kostar 100 kr och delar ut fyra kronor så är direktavkastningen 4%. Om du köper aktien efter några dåliga börsdagar och den har gått ner till 80 kr så har du 5% direktavkastning. Så länge bolaget mår bra och har stabila inkomster så kommer de förmodligen fortsätta att dela ut sina fyra kronor eller mer.

Aktier går upp och de går ner, men det viktiga är att företaget mår bra, då brukar värdet på aktien gå upp på lång sikt. Du har alltså förmodligen en värdeökning på själva aktien plus direktavkastningen att se fram emot. Se det som att du äger en liten del i företaget, i företaget jobbar förhoppningsvis några av världens bästa företagsledare. I dåliga tider när många andra bra bolag blivit billigare så kanske ditt bolag köper dessa och gör strålande bra affärer, så att du får ännu bättre avkastning på ditt kapital. De jobbar alltså även för dig och det är en fantastisk möjlighet för dig som privat sparare att kunna ta del av detta. I bra ekonomiska tider får du kanske vara med om att din aktie går upp rejält i värde och kanske även en och annan extra utdelning.

Har man ägt en aktie i många år så är det stor chans att man ligger plus på den även i de värsta börsfall, man får ju räkna in alla utdelningar man fått genom åren. På väldigt lång sikt så kan man kanske räkna hem hela aktien.

Det är lätt att sova gott om natten om man investerar långsiktigt i bra företag, om aktien går ner så får man en chans att köpa lite fler för spar och utdelningspengarna och när aktien går upp så ökar förstås ditt kapital, man blir nöjd oavsett svängningarna på börsen.

Det finns förstås fler positiva saker med att vara långsiktig aktieägare tex aktieåterköp som innebär att bolaget köper upp egna aktier över börsen och makulerar dom, följden blir att de aktier som är kvar (dina aktier) blir mer värda. Det kan även hända att stora bolag ser ekonomiska fördelar med att dela upp sig i olika segment, då får du plötsligt flera olika aktier och i bästa fall har var och en av dessa bra utdelning.

Några av våra svenska aktier är investmentbolag, vilket innebär att när du köper dessa får du ofta ett ägande i flera olika bolag. Du får då en bra riskspridning och direktavkastning utan några fondavgifter.

Du betalar ca 49 kr för att köpa aktier sedan har du inga mer avgifter vare sig du behåller dom i ett år eller resten av livet. Det enda du betalar är skatt på vinst och utdelningar om du har ett vanligt aktiekonto, om du har kapitalförsäkring så skattas ändå utländska aktieutdelningar med utländsk källskatt som vanligtvis ligger runt 15 %.

Nu till det praktiska.

För att det ska vara lätt att handla aktier behövs ett aktiekonto, courtaget ska vara billigt och kontot ska vara gratis.

Själva sparandet är enkelt att sköta genom att ha en automatisk överföring till ett vanligt sparkonto med så bra ränta som möjligt. För att handla en aktie utan att courtage kostnaden ska bli en för stor del av köpet så bör man ha fått ihop några kronor, om man springer och småhandlar hela tiden så blir det väldigt dyrt. Om courtaget är 49 kr och du handlar aktier för 500 kr så är kostnaden nästan 10 % på det viset bygger man ju ingen förmögenhet precis. Man kan bestämma att tex 4- 5000 kr är det minsta att handla för per gång, då har man något att se fram emot under tiden man fyller på sparkontot. När det sedan är dags att köpa aktier är det bara att föra över pengarna till aktiekontot.

Även vid ett långsiktigt sparande så är tillfället du handlar en aktie på viktigt, att det bara är att köpa när som helst för att man är långsiktig är inte sant. Börsen går upp och ner hela tiden och att pricka toppar och bottnar och alltid köpa vid rätt tillfälle är det ingen som klarar, men att handla när det verkar vara ett ganska bra läge ger i slutänden bättre resultat än att alltid handla när börsen är dyr. Att bry sig om hur våra dagstidningar skriver är oftast en dålig strategi, om någon av våra stora dagstidningar skriver att det är dags att köpa aktier så har börsen oftast gått upp rejält innan de har uppmärksammat det och förmodligen har börsen snart gjort sitt för den här gången. När börsen går ner så blir ju aktier billigare och att köpa bra aktier billigt är en bra formel för att lyckas. Vem vet när alla har panik och säljer så kanske det bästa köpläget kan skymtas ?

Även om man är långsiktig i sitt sparande och bara placerar i stabila aktier så är det alltid en risk, alla aktier kan tappa rejält i värde och i värsta fall förvinna helt. Jag skriver inte detta för att skrämma någon utan för att göra alla medvetna om riskerna. Lägg inte alla ägg i samma korg  är ett vettigt uttryck, sprid ut riskerna lite tex räntekonto, aktier och råvaror. Vad man väljer och hur man väljer att sprida sitt sparande är högst personligt men att  riskera alla sina besparingar och pengar man kan behöva inom en snar framtid är ingen bra ide.

Ett bra sätt kan vara att den delen som är långsiktigt sparande kan ha en del ränta och en del aktier, på räntan för man ju också en form av direktavkastning och ränta på ränta effekt. Räntekontot ska ha högsta möjliga ränta och jag föredrar konton med insättningsgaranti. På Avanza kan man nu välja på flera sparkonton med bra ränta som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Om man är villig att ta större risk så finns det alternativ med betydligt bättre ränta men man ska då vara medveten om att alla pengarna kan gå förlorade.

Aktie delen av sparandet kan bestå av ett antal aktier, hur många beror på hur mycket pengar som är investerade och vad det är för typ av aktier. Det är bra att ha lite överblick och kunna hänga med på vad som händer i bolagen men med  alltför få aktier anser jag att risken blir för hög. Även om du har trygga stabila aktier så kan det ju hända något bolagsspecifikt som får en aktie att rasa, om du bara har tre aktier och en rasar ordentligt så påverkas ditt sparkapital väldigt mycket. Detta blir extra viktigt i exempelvis oljebolag då allvarliga utsläpp och olyckor kan orsaka rejäla kostnader.

Man måste ju börja någonstans men med tiden kan man ha som målsättning att äga en portfölj med 10-15 bolag, varav några kanske är investmentbolag. Då har man sin egen lilla fond, helt utan avgifter.

Om man ser sig runt i världen så finns det väldigt många fina bolag, man behöver inte bara köpa svenska aktier. Om man har lite amerikanska aktier också så får man ytterligare risk spridning, Amerikanska aktier handlas i dollar och valutor går också upp och ner i värde.

Om du ska handla på ett vanligt aktiekonto, kapitalförsäkring eller investeringssparkonto beror på vad som passar just dig.

Nyfiken på Stabilekonomis  Aktieportfölj ?