Att åka på en utlandssemester, t ex en charterresa till solen, är klassiskt svenskt. Vi behöver åka söderut för att få en del sol, god mat och bad på sandstrand så att vi kan ladda batterierna och stå ut med lite kallare väder och jobb här hemma.
Många åker på en sådan resa varje sommar, vilket givetvis är härligt, men också kostar en del. Är man fler i familjen så är det inte direkt billigt med en charterresa till t ex Grekland, Italien, Spanien eller vart det nu kan bära av.
Efter en liten koll hos Tui kostar det i genomsnitt runt 50 000 kr för en vecka på Cypern med två vuxna och tre barn och då kan man även hitta dyrare resor än så (samt några billigare). Det innebär att man måste lägga ut ganska mycket pengar för att få sin årliga dos av sol och bad i utlandet.
Hur ska man då finansiera sin resa?
Det enkla svaret är att man helst av allt ska spara ihop pengarna under resten av året och betala allt kontant när det är dags att boka. Det är bäst och minst risk osv. Det är nog också en metod ganska många använder, men inte alla.
Att låna till sin resa är nog inte helt ovanligt. Jag gissar att det är vanligast för de som inte har planerat från början att de ska åka iväg på en resa av det här slaget, utan att det är lite mer spontant. Då har man inte kunnat spara ihop till resan på samma vis, eftersom man inte har vetat om det i tillräckligt god tid.
Då är det istället ett lån som är troligaste sättet att finansiera resan. Konsumtionslån som det kan kallas är väl då ett vanligt alternativ. Det hade varit bättre att belåna sin bostad ytterligare och få ett billigt bolån, men det är inte något som alla kan göra. Därför kan ett vanligt privatlån bli aktuellt, med en ränta på t ex 6-10 procent (eller ibland klart mer tyvärr).
Ett lån kan ses som ett dåligt sätt att finansiera en resa. Det kostar en massa pengar i ränta som man hade kunnat slippa och det ökar på ens utgifter / minskar marginalerna i ekonomin. Det är inte superbra helt enkelt. Men det är inte så konstigt heller eller så farligt om man bara vet om att man har en ekonomi som stödjer det.
Om man tänker sig att en resa kostar 50 000 kr i boende, kanske 20 000 kr i mat och sen 10 000 kr i övrigt blir det totalt 80 000 kr som ska ut för fem personer för en vecka i solen. Om man skulle ta ett sådant lån med 6 procent i ränta och återbetalningstid på två år skulle det landa på ungefär 3 700 kr i månaden för amortering och ränta.
Skillnad på lån och lån
Bara räntan i sig skulle bli 208 kr per månad / 5 000 kr totalt. Det är ändå inte så mycket, men skulle så klart vara trevligare att spara in dessa 5 000 kr genom att spara ihop till resan i förväg. Men 208 kr per månad låter inte så farligt ändå kan man tycka.
Med 6 procent i ränta så är det inte heller så farligt. Men det går tyvärr att få klart högre ränta än så på sitt privatlån och då kan det snabbt dra iväg. Om man istället hade haft 15 procent i ränta så hade räntekostnaden per månad varit 520 kr och totalt 12 500 kr över två år. Det är klart mer och inte lika skoj att behöva betala utöver själva resekostnaden.
Därför behöver man vara noga med var man lånar och att man väljer ett rimligt lån med en lägre ränta. Det finns långivare som erbjuder 15, 20, 25 och till och med 30 procent ränta för sina privatlån och då blir det snabbt ganska dyrt. Den totala betalningen per månad blir dessutom också hög då, vilket gör att det är svårare att klara den inom sin månadsbudget.
Det gör att man kanske blir frestad att låna i fler år istället, för att sprida ut amorteringen. Det funkar men nackdelen är att man istället får betala ränta under en längre period och lånet blir dyrare totalt. Då kan den där semesterresan bli riktigt dyr totalt, vilket man vill undvika.
Hitta rätt lån
Bäst är givetvis ett prisvärt privatlån med låg ränta och för att hitta det får man kolla runt och jämföra lån. Det finns många jämförelsesidor där man kan hitta olika banker och långivare, som Lånero.se och även många låneförmedlare som samlar olika långivare och där man kan ansöka en gång och få svar från många samtidigt.
Om du bara har en ok ekonomi och det inte finns något direkt hinder för att du ska kunna ta ett bra privatlån hos en bank så ska du kunna hitta ett lån med låg ränta. Då kan du undvika de dyra långivarna, men för att göra det gäller det att du inte bara tar första bästa lånet du hittar utan att aktivt jämföra med konkurrenterna!
Har du en bostad som du kan belåna ytterligare förespråkar jag dock detta alternativ. Då kan du utöka ditt bolån och låna till en ränta på kanske 1,5 procent eller liknande. Då blir räntekostnaden ganska marginell. Det viktiga då är givetvis att du klarar av lånet i sig och amorteringen på runt 3 000 kr per månad. Kolla upp det i din månadsbudget innan du lånar.