Investeringstips för 2019

Snart kommer ett nytt år och nya möjligheter att investera och tjäna pengar. Frågan är bara hur man ska investera sina slantar under 2019, med tanke på de utmaningar som väntar. Det är väldigt viktigt att ta sig tid att fundera på sin investeringsstrategi och att analysera läget, varför jag ska komma med lite blandade bra tips.

Aktier och fonder

Den mest uppenbara vägen att gå när man ska investera är att antingen köpa aktier eller aktiefonder. Eftersom aktiemarknaden verkar bli lite osäker framöver så kan det vara värt att fundera lite på hur man ska gå till väga för att lyckas med sina investeringar nästa år. Här kommer lite bra tips gällande aktier och fonder.

Sitt lugnt i båten

För dig som satsar på långsiktiga investeringar gäller det att helt enkelt hålla dig lugn och vänta ut de oroliga och dåliga tiderna. Sälj definitivtit inte i panik. Så länge du inte behöver dina pengar inom kort är det bäst att behålla lugnet och vänta.

Det är svårt att tajma när man ska sälja aktier för att lyckas sälja på topp och likaså att köpa på botten. Därför brukar man helt enkelt låta bli att försöka. Bara fortsätt månadsspara och köp lite mer efterhand.

Kör på med månadssparandet

Det som är bra med detta kontinuerliga sparande är att man hela tiden sprider ut sina köp. Eftersom det är så svårt att medvetet pricka in rätt tidpunkt att köpa så burkar det på sikt bli bättre att sprida ut köpen över hela året.

Även när börsen går sämre ska man köra på. Att sluta investera för att börsen går nedåt är som att sluta handla för att det kommer en rea. Tids nog går det uppåt och då tjänar man på det.

Utdelningsaktier

Utdelningen är i princip en ren vinst på så vis att hur mycket man får inte har något med aktiekursen att göra. Hur mycket man ska dela ut per aktie bestäms av bolaget i fråga. Utdelningsaktier kan många gånger ingå i en vanlig investeringsstrategi.

I en lite skakigare aktiemarknad kan dessutom utdelningsaktier vara ett intressant alternativ just för att det finns lite tryggare avkastning att hämta. Man vill givetvis ha ett starkt bolag var aktier går upp också, men utdelningen ger en del extra.

Hitta marknader med potential

Det kan vara svårt att veta vilka marknader och vilka typer av aktier som kommer att gå bra ett visst år. Det man behöver göra är att läsa på om en marknad som man är intresserad av, kolla på indikationer, tolka signaler och försöka förutspå hur olika saker kan påverka en marknad.

I t ex spelsektorn händer det mycket i och med att det kommer en ny spellag i början av nästa år som i princip tar bort monopolet på spel. Det tillåter att aktörer som just nu verkar i andra läder kan få flytta hem till Sverige men det betyder också att det kommer införas ett licenssystem, där kanske inte alla blir godkända.

Här måste man alltså i princip avvakta och se lite vad som kommer att hända nästa år. Det är svårt att spekulera innan man har sett vart licenserna hamnar. Dessutom kommer det ställas lite högre krav på de casinon och gamingsidor etc som vill vara verksamma i Sverige. Det kommer tas ut en vinstskatt från företagen vilket kan svida lite i plånboken.

Något som förväntas hända är att många aktörer slås ihop eller blir uppköpta då det kommer att vara viktigt att vara stora och ha mycket resurser, speciellt med tanke på att det kommer att kosta en del pengar att få vara aktiv på den svenska spelmarknaden. T ex har Mr Green co nyligen fått ett bud från brittiska William Hill och de bör klara sig fint trots den nya spellagen.

Mer defensiva fonder

Aktier och aktiefonder är väldigt vanliga sätt att investera pengar. För dem som gillar fonder och som kanske vill ha en mer passiv roll har det funkat bra med aktiefonder. Aktiefonder räknas dock ändå som att de har en ganska hög risk eftersom de består av aktier.

När aktiemarknaden går sämre så påverkas givetvis även aktiefonderna. Inför ett år med lite mer osäker börs kan det vara intressant att kolla på andra typer av fonder, som har en lite lägre risk. Det finns t ex blandfonder som har en del aktier och en del räntebärande papper och liknande. Dessa kan vara ett alternativ om du vill säkra upp en del av dina pengar.

Det är oftast inte lika bra avkastning på räntefonder eller blandfonder och det gäller att inte välja för dyra sådana, men om aktiemarknaden tänkt vara dålig så får man se över de olika alternativ som finns för att skapa lite avkastning och lite trygghet.

Sparande och sparkonto

Eftersom det finns en risk för ett sämre börsår nästa år och att det blir en trög period så vill man leta efter andra ställen att investera sina pengar. Ett sparkonto har varit ett alternativ för den som vill ha en säker avkastning, men med den enormt låga ränta som har varit har inte sparkontot erbjudit mycket av intresse. Fram tills nu.

Nu verkar reporäntan vara på väg upp till slut. Tanken är att den ska höjas successivt, lite i taget, de närmaste åren. Riksbanken har en prognos som säger att reporäntan ska hamna på plus tills slutet av nästa år. Det är en ökning med mer än 0,5 punkter.

Det är ingen enorm höjning nästa år men det innebär ändå att det finns möjligheter för bankerna att börja erbjuda lite vettig ränta på sina sparkonton. Då kan man helt enkelt välja att lägga en del av sina sparpengar på ett bra sparkonto istället för att investera dem i aktier eller fonder, som är mer osäkert.

Amortering på bolån

Att amortera / betala av på sitt bolån räknas inte som en utgift eller kostnad utan som en investering. Detta för att man ju faktiskt inte betalar något utan man betalar av på sin skuld. Det gör att om man någonsin skulle sälja sin bostad så är lånet mindre och man får ut mer pengar. Dessutom så gör varje amortering att lånet blir mindre och att man i sin tur då får betala lite mindre i ränta varje månad.

En amortering kanske inte gör så jättemycket på räntekostnaden en viss månad. Det vore lite överdrivet att säga att man i dagsläget skulle spara in allt för mycket pengar genom att amortera lite extra. Dock ska man tänka på två saker.

För det första är räntan på väg upp. Så länge boräntan ligger på 1,5 procent eller något sådant så blir det inte så höga räntekostnader per år. Om räntan dock stiger till t ex 4-5 procent (vilket inte är någon omöjlighet på sikt) så kommer det göra klart mer skillnad om du har t ex 20 000 kr mindre i lån.

Claes Hemberg varnade i början av 2018 för sämre ekonomiska förutsättningar under 2019 och möjlig lågkonjunktur, så det är bra att planera för mer trygghet. Med tanke på att Riksbanken tycker att svenskarnas skuldsättning är en av de största hoten mot den svenska ekonomin så kanske det finns en viss vits med att amortera lite extra framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *