Vi har alla haft dem – månaderna där det av något skäl har funnits ovanligt lite pengar på kontot. Dessa månader kanske inte kommer så ofta för många av oss men de kommer då och då. Januari är en klassiskt snål månad eftersom så mycket pengar har gått åt till julens alla utgifter så som mat, julklappar och annat. Men ibland dyker dessa fattiga månader upp vid andra tider på året.
För min del är maj en extra fattig månad. Skälet är att jag har spenderat tre månader (februari till april) i Spanien tillsammans med min flickvän, som var tvungen att åka dit för att göra praktik för sin utbildning. Eftersom vi valde att inte hyra ut vår lägenhet hemma så hade vi dubbla hyror och dessutom har det gått åt lite extra pengar när vi varit iväg.
Det är lätt hänt att man unnar sig lite extra när man är utomlands, även om det inte egentligen var en semester på tre månader. Sista veckan var dock en semestervecka då vi åkte iväg till hotell och hyrde bil osv, vilket också kostade en slant. Om man lägger ihop alla dessa faktorer som jag har nämnt så blir resultatet att jag har gjort av med mer pengar än jag egentligen borde under dessa månader.
En del av de pengar som jag normalt hade haft denna månaden har redan spenderats på semesterresan och redan innan dess var min budget ganska tight efter tre månader av dubbel hyra och räkningar, så därför är maj en väldigt sparsam månad.
Tips för att klara en extra fattig månad
Hur ska man då göra för att överleva en sån här månad där det finns riktigt dåligt med pengar i kassan? Mina tips kommer vara ganska blandade skulle jag vilja säga. Några lite mer konkreta spartips och en del som mer handlar om en mer allmän förändring av sitt beteende eller sätt att tänka.
Dra ner onödig konsumtion till ett minimum
Detta är kanske ett ganska uppenbart tips. När man har ont om pengar så måste man hushålla med dem och då kan man inte gå ut och spendera dem på onödiga saker. Det kommer alltså inte bli några nya kläder i maj och det kommer givetvis också bli väldigt få restaurangbesök, biobesök, godis och annat som egentligen mest är lyx.
Såna här saker är trevliga och det är en del av livets goda som man givetvis inte vill sluta upp med över lag. Dock kan man behöva göra ett tillfälligt uppehåll om man märker att det är ovanligt tomt i plånboken. Det gäller att prioritera och då måste alla räkningar, mat och de viktiga utgifterna gå före.
Bra tillfälle att se över sina utgifter
Det finns inget som sätter eld i röven på en att börja spara in pengar och dra ner på sina utgifter lika mycket som när man har en fattig period. De perioder då man har gott om pengar och ekonomin känns stabil blir man lätt lite bekväm och tänker inte på sådant men när man plötsligt har en tom plånbok så blir det annorlunda.
Egentligen bör man alltid, med jämna mellanrum och kontinuerligt, se över sina utgifter och ifrågasätta om det är för dyrt, vad man kan dra ner på och om det finns möjligheter att förbättra priser osv. Det är dock, som jag precis sa, en sådan sak som lätt glöms bort i goda tider eftersom det inte finns något akut behov av att göra det.
När man har dåligt med pengar och märker att det är svårt att få det att gå runt blir man mycket mer medveten om alla sina utgifter och då kan det vara ett ypperligt tillfälle att börja kolla igenom sin budget och se vad som går att göra. Det är inte säkert att de saker som du upptäcker och förändrar den här månaden kommer att ge dig mer pengar i plånboken just nu men det kan ge mer pengar på sikt och förbättra din ekonomi rent allmänt.
Vissa saker kan man dock påverka direkt och det är de rörliga kostnaderna, där man själv styr över hur mycket man gör av med under en månad. Den onödiga konsumtionen som jag nämnde i första tipset är en sådan sak men även t ex matkostnaderna och liknande går att påverka mycket.
Minimera dina rörliga kostnader
Precis som jag nämnde ovan så finns det vissa utgifter som går att påverka direkt. Detta gäller även för sådana utgifter som man inte normalt går att undvika en vanlig månad. Det handlar framför allt om mat men innefattar även bil / transport, träning och kanske till och med personvård.
Maten är nog den stora grejen här. Det finns mängder av spartips som handlar om olika sätt att spara in pengar på mat. Det är också ganska naturligt eftersom det går att lägga massor av pengar på mat om man vill och det går även att vara riktigt sparsam om det behövs. Maten är en stor kostnadspost varje månad och där finns mycket spelrum.
När man har en extra fattig månad är det logiskt att se över just matkostnaderna av just det här skälet. Om du kan spara in pengar rakt av någonstans så är det jättebra och maten kan man göra mycket med. Ta det som en utmaning att äta riktigt billigt under en månad. Du kan laga massor av god och näringsrik mat som inte är speciellt dyr. Det gäller bara att du är beslutsam och har lite fantasi.
Bilen är en annan bov (eller för dig som inte kör så mycket bil kanske det är buss eller liknande). Många har behov av att ta sig till jobbet, till mataffären eller andra platser och bilen är ett vanligt val för att ta sig dit. Bensin är inte direkt billigt och om du kan dra ner på användandet av bilen under en månad så kan du faktiskt spara en hel del. Alternativet är huvudsakligen att cykla eller att promenera och det funkar givetvis inte för alla, men du kan åtminstone försöka att testa det under en månad för att spara lite pengar.
Det finns även andra utgifter som går att dra ner på om det verkligen är kris. Om du t ex varje månad betalar för din träning (t ex hyra av tennisbana eller vad som helst) så kan du där tänka om under en månad och istället göra sådant som är gratis. Ta en löprunda istället för att spela tennis. Det behöver inte vara en permanent förändring utan bara tills du har fått lite mer pengar igen.
Skulle du behöva klippa dig eller sköta om ditt utseende på något vis? Vanligen är det ju inget man låter bli att göra men ifall man har en ovanligt fattig månad kanske det kan vara värt att vänta med klippningen tills ekonomin har börjat återhämta sig lite. Du kan få se lite mer ovårdad ut ett tag men alla utgifter som du kan spara in på är bra. Slipper du lägga 4-500 kr på frisören så gör det en hel del.
Behöver du använda din buffert?
Om det är riktigt illa en månad kan det tänkas att man behöver låna lite från sig själv. Buffertsparande bör alla ha och har du inte det är det klart något du bör fundera på att komma igång med. Rekommendationen är att ha minst en månadslön som buffert. En del förespråkar två eller tre månadslöner men det är upp till var och en att avgöra vad som är lagom. Det beror mycket på din privatekonomi och vad du har för utgifter.
Förhoppningsvis har du en viss buffert åtminstone och den är där som en säkerhetsmarginal för att rädda din ekonomi när du har oväntade utgifter eller ifall du tappar inkomst av något skäl. Man ska inte ta från sin buffert annat än i nödfall och man ska inte använda de pengarna till resor och andra köp.
I mitt fall kan man säga att jag har levt lite lyxigare än jag borde under några månader och det är skälet till att jag nu har en fattig månad. Då borde jag egentligen inte heller få röra min buffert för att rädda månaden, eller hur? Det är något man får överväga givetvis. Om man dock bortser från min specifika situation så kan det ju finnas andra skäl till varför du har en fattig månad och i många fall är det just sånt här som buffertsparandet är till för.
Tanken med att ha en buffert är att man ska kunna låna av sig själv för att klara av tuffa perioder, så att man inte får problem att betala räkningar eller på annat vis hamnar i en dålig ekonomisk situation. Bättre att låna från sin buffert än att ta ett vanligt lån med dyr ränta för att klara månaden.
Akuta åtgärder vid verklig pengabrist
Om det skulle vara så illa någon månad att det verkligen är brist på pengar och det är svårt att betala räkningarna så finns det vissa saker man kan göra även här. För det första bör man givetvis se till att undvika alla onödiga utgifter och skippa lyxkonsumtion och även följa de andra tipsen jag har gått igenom ovan. Om det inte räcker kan det finnas några mer akuta åtgärder.
Hantera dina räkningar på ett bra sätt
Ifall du inser att det kommer fattas pengar när du ska betala räkningarna så måste du först börja med att sätta upp en lista över hur viktiga räkningarna är. Betala givetvis boende, el och dessa grundläggande saker först och arbeta dig nedåt i prioriteringslistan.
När du har en räkning som du inte har råd att betala kan du med fördel kontakta den fordringsägaren och höra ifall det finns möjlighet att fixa en avbetalningsplan eller på något vis skjuta på betalning etc. Det går faktiskt att ordna oftare än man kan tro. Fordringsägarna vill normalt hellre ha betalt än att det ska bli krångel med Kronofogden och liknande längre fram.
Det är mycket bättre att försöka lösa det med företaget som skickat räkningen än att bara låta bli att betala. Låter man bli så tillkommer en massa avgifter i form av dröjsmålsränta, inkassoavgifter och liknande som bara gör det dyrare.
Använd lån försiktigt
I vissa fall kanske ett lån kan vara en lösning för dig. Ifall du verkligen bara har ett tillfälligt problem med pengarna och vet att du framöver kommer att ha din ekonomi under bra kontroll så kan du ta ett lån för att undkomma den akuta pengabristen. Viktigt är dock att inte låna i onödan och att se till att betala av lånet ordentligt.
Handlar det om bara ett litet belopp kanske du kan låna av familj eller vänner tillfälligt. Det har sina risker att låna av sina nära och kära och det är viktigt att du sköter återbetalningen, men fördelen är att du kanske slipper ränta och har en lite mer förlåtande avbetalningsplan.
Ett lån med ränta innebär alltid en extra kostnad för dig så tänk på det om du beslutar dig för att låna pengar. Du måste veta att du har pengar att återbetala med tills dess att lånet ska betalas, annars sitter du snart i en ännu värre sits.
Sälja saker
En utväg när du verkligen har ont om pengar och behöver ett akut tillskott är att sälja din egendom för att få in extra slantar. Det är inte så roligt att göra sig av med saker som man skulle vilja behålla men det kan vara värt det för att slippa få ekonomiska problem.
I många fall kan man dessutom ha en massa saker liggande som man ändå inte använder och som man då lugnt kan sälja. Gå igenom ditt förråd och vinden / källaren och se om det finns något som kan undvaras och försök att tjäna ihop pengarna som du behöver på detta vis.
Fråga dig varför du har en extra fattig månad
En sak som är väldigt viktig är att veta varför man har ont om pengar. I mitt fall vet jag ganska klart vad det beror på och jag beskrev det i början av blogginlägget. Det var en kombination av dubbla hyror (och andra boendekostnader), att vi unnat oss lite extra under våra månader i utlandet och sist men inte minst den avslutande veckan semesterresa med hotell och hyrbil etc.
Om din pengabrist beror på något väldigt specifikt och bara är tillfällig så är det vanligen inte så farligt. Jag vet att jag nästa månad igen kommer att ha börjat återställa min ekonomi till det normala och att det då inte är någon fara. Nästa månad bör det inte vara speciellt fattigt längre. Ifall dina problem är återkommande eller om det bara rent allmänt handlar om att du har för höga utgifter i förhållande till inkomsten så är det en annan typ av problem och då krävs det mer omfattande åtgärder.
För den som har problem med att få pengarna att räcka till varje månad och att räkningarna blir för höga så handlar det om att göra grundläggande förändringar i privatekonomin. Det gäller då att minska utgifterna och gärna öka inkomsterna och att hitta en bättre balans. Det kan vara ett stort och svårt jobb men det är viktigt om man vill undvika att bli skuldsatt och få stora problem.
En del av de tipsen som jag har givit här funkar givetvis även för dessa situationer men en bra början här skulle vara att sätta upp en budgetkalkyl och kolla alla utgifter och vad man kan dra ner på och göra för att få mer pengar över. Kanske krävs mer drastiska åtgärder som att byta boende eller sälja bilen osv. Varje situation är unik och måste skötas på sitt vis.