Greklandskrisen är ett pågående drama där man inte vet vad som kommer att hända. Ena dagen är det helt kört för dem och nästa dag verkar en lösning finnas inom räckhåll. Det är en långdragen historia som inte riktigt verkar vilja ta slut.
Jag kan själv inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker då jag å ena sidan tänker att Grekland själva borde få stå för sina dåliga finanser och dåliga politik under många år. Varför ska övriga Europa behöva gå in och rädda dem om och om igen och offra en massa pengar på deras problem. Å andra sidan inser jag att Greklands öde på många sätt kan påverka ekonomin i både Europa och andra delar av världen och att deras undergång kan ha många negativa effekter även för oss.
Den svenska ekonomin påverkas helt klart av krisen i Grekland och vi har sett t ex på börsen att det varit ganska stora nedgångar till följd av oroligheterna och ovissheten. Oavsett vad som händer med Grekland kan man troligen säga att även vi svenskar kommer att påverkas på ett eller annat sätt. Frågan är vad den slutliga lösningen blir och hur det påverkar min och din privatekonomi.
En snabb sammanfattning av Greklands problem
Grekland har haft ekonomiska problem i många år och de har redan fått stora lån av t ex ECB (Europeiska Centralbanken). Detta har dock inte fixat deras problem utan nu är de åter utan pengar och bara om några dagar förfaller ett stort lån till just ECB. Grekland har inte pengar nog att betala detta lån och behöver nu nödlån från EU för att klara sig från att landet går i konkurs.
Det har varit mycket tjafs i landet om hur man ska göra. När den nya regeringen kom till makten gjorde de det på löften om att man skulle avfärda EU:s krav på olika åtgärder som landet måste gå med på för att få någon ytterligare hjälp. Den senaste tiden har det dock varit lite fram och tillbaka med detta. I vissa fall har Grekland ratat kraven och i andra fall verkar de mer mottagliga. De inser väl troligen allvaret i situationen och kan inte sätta sig på tvären hur mycket som helst.
För några veckor sedan hade man en folkomröstning om ifall man skulle godkänna kraven från långivarna och där röstade grekerna nej. Detta sågs som en stor spik i kistan för att man skulle hitta en lösning och att Grekland kanske i förlängningen också skulle närma sig utträde ur EMU-samarbetet och alltså inte längre ha Euron som valuta.
Nu har det ändå blivit mer förhandlingar och Grekland har inte varit så omedgörliga som man kunde vänta sig. Det grekiska parlamentet röstade t ex i natt igenom ett stort antal reformer som är tanken att spara in en massa pengar och hjälpa deras ekonomi. Det är ett paket med reformer som ska gå stödpaketets krav till mötes och visar på att den grekiska regeringen ändå vill hitta en lösning. Många greker var dock väldigt skeptiska till detta och många har demonstrerat under natten.
Hur påverkar Greklandskrisen oss svenskar och vår ekonomi?
Det är ganska klart att vi påverkas av grekernas problem på ett eller annat vis. Vi kanske tycker att vi är ganska långt borta från den röra som de har skapat men tyvärr är det inte så enkelt. Hela Europa påverkas av Grekland, både av osäkerheten som nu råder och av de olika lösningar som eventuellt blir verklighet.
Lägre reporänta
Till att börja med valde Riksbanken för inte jättelänge sedan att ytterligare sänka reporäntan till -0,35 % vilket är en historiskt låg ränta. Att de valde att sänka räntan ännu lite till var helt klart delvis ett resultat av krisen i Grekland. De skriver själva att det osäkra läget i Grekland gör att osäkerheten i omvärlden har ökat. Man vill försäkra sig om att inflationen fortsätter upp mot målet på 2 %.
Sänkningen av reporäntan gör att bolånen kan bli ännu lite billigare. Det har inte direkt varit några större sänkningar av bolåneräntorna från bankerna men det finns lite utrymme fortfarande för lägre räntor. Det gör även att vi kanske kan får låga räntor under en längre period framöver, vilket är bra för alla med bolån. Månadskostnaden för ägd bostad blir alltså inte speciellt hög de närmaste åren.
När reporäntan är låg så blir lånen billiga men räntan på våra sparkonton blir givetvis även värdelös. Den har redan tidigare legat på 0 % på många vanliga sparkonton och det är riktigt svårt att hitta ett konto med vettig ränta. Det har även tidigare funnits en viss oro för att bankerna börjar ta ut negativ ränta på sina konton – och att vi som resultat får börja betala pengar till banken för att ha våra pengar hos dem – och det är givetvis en oro som blir ännu mer påträngande när räntan sänks.
Börsen osäker
Med oroligheterna i Grekland i bakgrunden så blir även den svenska börsen osäker. Ekonomisk osäkerhet som denna påverkar hela Europa och även andra delar av världen och gör att börsen kan gå ner ganska mycket. Samtidigt går det uppåt så fort man får lite bra nyheter, så det är inte helt lätt att veta hur man ska agera.
Det är inte bara aktier som är lite osäkra och ostabila utan det gäller givetvis fonder också. Europafonder och liknande kan ha en del problem. Råden från de som har bra koll på investeringar och sparande säger att ifall du har tänkt att använda pengarna som du har investerade relativt snart så ska du försöka hitta ett bra tillfälle att sälja. Detta eftersom man inte vet vad som händer framöver och ifall aktier och fonder går ner mycket så är det inte speciellt bra att ha sina kortsiktiga investeringar upplåsta och att man kanske tvingas sälja vid en väldigt oförmånlig tidpunkt.
Den som har en längre sparhorisont och tänker ha kvar sina aktier och fonder i ett eller flera år till behöver dock inte oroa sig och tipset är då att vara kall och ha kvar dem. Med tiden kommer Greklandskrisen att blåsa över och då stabiliserar sig börsen igen. Om man ger det lite tid kommer aktier och fonder att gå upp igen även om de skulle gå ner den närmaste tiden och därför bör man ha is i magen och vänta ut oroligheterna.
Du som vill försöka spekulera just nu kan givetvis både tjäna bra med pengar och förlora pengar. Det är lite för svårt att veta vad som kommer att hända så jag föreslår att du är försiktig med dina pengar och avvaktar lite. Det kommer ett antal deadlines de närmaste dagarna och när vi vet vad som händer med dessa kan vi få lite mer info om vad framtiden har att erbjuda. Tills dess är det bättre att sitta på pengarna och ta det säkra före det osäkra.
Du som vill / ska resa till Grekland i sommar
Det är givetvis lite oroligt att åka på semester till Grekland när läget är som det är där nere. Hur kommer det egentligen bli med pengar, blir saker och ting mycket dyrare, vilka restriktioner finns osv? Utifrån den information som jag har samlat på mig ska jag försöka sammanfatta det som kanske är mest intressant att veta.
Rådet ifall man ska åka till Grekland just nu är att ta med sig många olika betalningssätt så som kontanter, kreditkort och kontokort. Ju fler olika alternativ man har ju bättre är det. Rekommendationen säger också att man bör ta ut extra mycket kontanter eftersom det kan vara svårare än vanligt att få tag på kontanter. Butiker och restauranger kan också ha lite ont om kontanter så det är då ett bra sätt att betala.
Bankerna är fortfarande stängda. De har även just nu restriktioner på grekerna att de bara får ta ut 60 euro som mest per dag men dessa restriktioner gäller inte för turister. Vanligen kan du som turist ta ut hur mycket pengar du vill. Det kan dock vara så att vissa bankomater har längre köer eller tillfälligt slut på pengar.
Priserna verkar vara ungefär desamma fortfarande och i turistområden är fortfarande butiker och restauranger öppna som vanligt. Taxibilarna kör också på som vanligt. Grekland vill givetvis försöka undvika att turismen påverkas av deras bekymmer eftersom detta är en sån viktig del av deras inkomster.
Det kan till och med finnas en liten fördel för dig som turist om du har med dig kontanter. Många butiker och människor har ont om kontanter och därför kanske du till och med har ett extra bra prutläge om du betalar kontant. Speciellt mindre valörer verkar vara eftertraktade.
I grund och botten verkar det inte vara några större skillnaden för turister jämfört med vanligt. Du bör ta med lite extra kontanter och helst flera olika betalningsalternativ. Växla pengarna hemma innan du åker så att du har hyfsat mycket Euro så borde det vara lugnt. På turistorterna är allt ungefär som vanligt så du kan njuta av din semester i lugn och ro.