Ibland råkar man ut för en oväntad utgift som bara dyker upp och som man inte alls är förberedd på. Det kan vara en stor utgift eller en som inte är så stor men den är nästan aldrig rolig. Ifall utgiften dessutom dyker upp i vid en dålig tidpunkt är det extra jobbigt. T ex om den kommer när man egentligen inte har speciellt mycket pengar på kontot, mot slutet av månaden innan lönen kommer in.
När det väl händer att man råkar ut för något är det dock viktigt att man har någon slags plan för hur man ska hantera det – eller åtminstone en sparad slant som kanske skulle gått till något annat men som man får offra, om än tillfälligt, för att betala på sin tråkiga utgift.
För min del råkade jag ut för detta för några månader sedan. Det var som tur var ingen stor och jobbig utgift i stil med att kyl eller frys gick sönder eller att jag var tvungen att lämna in bilen på verkstaden. Det var bara en räkning som jag hade glömt betala som jag fick en påminnelse för. Beloppet var som tur var bara på ett par tusenlappar men i det läget när jag fick påminnelsen hade jag inte precis tänkt mig att lägga ett par tusenlappar på en räkning.
Om man råkar ut för något i stil med det här, vare sig det bara är en simpel räkning eller en stor oväntad utgift, måste man ju göra någonting. Om vi antar att utgiften är något som måste betalas så måste ju pengarna komma någonstans ifrån, antingen från de pengar man har att röra sig med för räkningar, mat och liknande eller från sparade pengar. Har man inte så mycket pengar på sitt vanliga konto och ifall det normalt är lite kärvt i ekonomin är det ännu viktigare att det finns någon slags buffert.
Buffert för oväntade utgifter
Den här bufferten som jag och många andra gillar att prata om är till just för oförutsedda utgifter eller oväntade bortfall av inkomst. En vanlig buffert som det har skrivits om på bloggen tidigare brukar man säga ska ligga på en eller flera månadslöner (innan skatt). Exakt hur stor buffert man väljer att ha är så klart upp till var och en men man kan säga att ju mer kostnader man har i sin ekonomi och ju större familj etc, ju bättre är det att spara undan mer som säkerhet ifall något händer.
En buffert av det här slaget ska klara av oväntade utgifter så som sjukhusräkningar, reparationer av bil, byte av kyl och frys och en hel massa andra liknande saker. Den ska även finnas där som en pool att plocka från ifall någon i familjen råkar bli sjuk eller arbetslös och inkomsterna minskar. Då behövs det lite extra pengar för att det ska gå runt tills man har kommit på fötter igen.
Vikten av att ha sparande pengar att ta från
Kommer det en räkning på några tusenlappar, som i mitt fall, så är det kanske inte hela världen, men om det hade varit en räkning på säg 5000 kr så hade det varit en ganska big deal för någon som har en begränsad inkomst och inte direkt har mycket över varje månad. Finns inte de pengarna kvar från den här månadens lön så måste de ju tas någon annanstans.
Finns det ingen buffert som är till för såna här situationer och det inte heller finns några pengar kvar denna månad som täcker kostnaden så är det bara att hoppas att det finns några andra sparade pengar man kan låna från. Men samtidigt är det inte så kul att ta från semesterpengar eller liknande för att betala något sådant.
Ännu värre vore det ifall det inte finns några andra sparade pengar heller. Har man inget sparande och inga pengar som går att komma åt så sitter man med en räkning som just nu är ett riktigt stort problem. Vad ska man då göra? Ska man kanske ta ett snabbt lån för att lösa problemet? Ganska många tar t ex mikrolån för att lösa utgifter som de inte har råd att betala på men det är ingen bra lösning eftersom det kostar ganska mycket att låna och då måste man ändå nästa månad på något vis skaffa fram pengarna så att man kan betala tillbaka lånet.
Ifall man inte betalar räkningen är risken att det blir både dröjsmålsränta och förseningsavgifter och då är det snabbt ännu mer pengar som ska betalas, vilket inte är så kul om man inte hade råd att betala räkningen från första början. Om tiden går lite till och man ändå inte betalar hamnar den snart hos inkasso och sen även hos Kronofogden. Helt plötsligt sitter man där med en betalningsanmärkning, vilken gör livet allmänt surt, och kanske även ett skuldsaldo hos Kronofogden.
Tänk framåt och var lite tråkig
Det är inte så himla skoj att lägga undan pengar i en buffert för eventuella oförutsedda utgifter som man inte har en aning om ifall de kommer dyka upp eller ej. Det är pengar som man inte kan shoppa för eller festa för eller använda till något skoj rent allmänt. Det är pengar som ska sparas till en regnig dag och som man inte får ta ifrån ifall det inte verkligen är något viktigt.
Det man får göra är dock att ta sig i kragen och tänka på hur viktigt det är med en buffert för sin ekonomi. Med dessa sparade pengar klarar man väldigt mycket och de kan vara till stor hjälp för att betala dumma räkningar som kommit på avvägar, andra oväntade kostnader som man inte kan undvika eller för att dryga ut månadens kassa ifall det skulle bli bortfall av inkomster vid nåt tillfälle. Det är helt enkelt för viktigt för att låta bli att ha en buffert.
Det fina med en buffert är också att du inte nödvändigtvis behöver lägga undan till den varje månad. Du måste bara komma till en bestämd nivå – t ex två nettomånadslöner. När du kommit dit och du har säg 60 000 kr i buffert, då behöver du inte längre lägga undan pengar till den ifall du inte vill och känner att du vill ha mer trygghet. Ifall du någon gång tar från din buffert bör du fylla på den så snabbt du kan igen, men det finns inget krav på att du ska öka på pengarna konstant om du redan har en bra nivå på dina undanlagda pengar.
Det löste sig för mig åtminstone
För min del hade jag inte så värst mycket pengar kvar på månadens lön men jag hade sparat undan pengar sedan tidigare som jag kunde låna av tillfälligt för att betala denna oväntade räkning. När jag fick in ny lön lade jag tillbaka beloppet i min buffert och fortsatte livet i vanlig ordning utan att någonsin direkt ha känt mig nervös över hur jag skulle lösa min oväntade utgift.
Om du som läser detta känner att du är i en situation där du inte skulle klara av en oväntad utgift särskilt bra så kanske du borde fundera på om det finns något att göra, t ex att börja spara lite varje månad. Några tusenlappar i oväntad utgift går ofta att lösa även om ekonomin är tajt, men skulle du råka ut för t ex 10 000 kr som du inte kan komma undan att betala, då lovar jag att du kommer vara nöjd att du sparat ihop en buffert som du kan ta ifrån.
Två månader räcker inte som buffert, som jag ser det. En av de värsta saker mitt hushåll råkat ut för i ekonomisk väg var när min dåvarande sambo blev arbetslös hösten 2008. Handläggningstiderna på a-kassan var då långa. En liten felskrivning på en blankett ledde till att den skickades tillbaka med ny handläggningstid därefter. Totalt tog det fyra månader innan hon fick pengarna. Jag anser därför att den där bufferten för oförutsedda händelser bör vara minst fyra månader och helst lite större om t.ex. kylskåpet pajar medan man väntar på a-kassan.
Att ha pengar om kyl & frys går sönder: jag ser att på blocket finns det just nu minst 8 st apparater ute till försäljning för 300:- och mindre. Behövs det verkligen en buffert för det?
Visst behövs buffert för att kunna täcka olika utgifter, men en del utgifter kan man försöka fundera över och inte genast använda sig av ryggmärgsreflexen.
Kylskåpet var givetvis bara ett exempel, det finns ju många olika kostnader som kan dyka upp som är klart värre och som skapar större problem för ekonomin. Som Flute skrev i andra kommentaren handlar det ju även mycket om att klara sig ifall någon blir arbetslös eller ifall inkomsterna försvinner av något skäl.
När det gäller kyl och frys kan man säkert komma undan ganska billigt om man verkligen vill men sen kanske jag personligen iaf inte skulle köpa någon kyl för 300 kr om min gamla gick sönder. Har man då pengar i sin buffert till en vettig och bra kyl så köper man givetvis en sådan. Har man ingen buffert – det är då man får nöja sig med en begagnad för 300 kr som man inte vet hur länge den kommer hålla.
Eftersom jag inte har släkt eller vänner jag kan vända mig till i ett akut läge har jag valt ha tillgång till en en årsinkomst vilket inte är med odelad glädje p.g.a usel ränta(dold inflation), hade hellre placerat en del av detta men vad skall man göra.
Synd otryggheten råder numera speciellt om man har några år på nacken.
Personligen tror jag att nuvarande otrygghet hämmar samhällsutvecklingen då mer normalt folk tvekar investera och satsa på framtiden. För mer riskbenägna och opportunister bör det vara strålande tider och kanske hade jag varit i det gänget om jag varit yngre.