Som du kan se i titeln så gillar jag aktiefonder. Det är en av de absolut bästa sätten att investera sina pengar. Åtminstone om du är en vanlig person med ett måttligt intresse för aktier eller kanske inte har så mycket tid att lägga på dina investeringar.
Man kan få det bästa av båda världar skulle jag säga. Eftersom aktiefonden innehåller aktier så blir du exponerad mot aktiemarknaden och kan få ta del av en högre avkastning och på lång sikt tjäna bra med pengar. Eftersom det är en fond och inte en enskild aktie så får du automatiskt en bra riskspridning (en fond innehåller många aktier, som allra minst 16 st men ofta klart fler).
Du får också någon som väljer aktierna, alltså innehavet i fonden, åt dig. Du slipper alltså själv sätta dig in i detta och ta beslut om vilka aktier du ska äga. Det görs åt dig av någon som har bra koll och som har detta som jobb. När man själv är ointresserad och har dåligt med tid att sätta sig in i börsen så är det skönt att kunna delegera detta till någon som är bättre lämpad.
Du skulle själv kunna äga 16-30 olika aktier precis som fonden gör och få samma resultat. Men det skulle ta tid och kraft att administrera detta och göra bra val etc. Då kan du istället välja att låta någon annan sköta det och bara åka med i lugn och ro. Visst kan man tjäna lite mer pengar på aktier om man nu är insatt och köper och säljer smart, men det kräver också mycket mer av dig som investerare.
Några olika typer av fonder
Det finns två typer av fonder när det gäller förvaltning – aktivt förvaltade och passivt förvaltade. En aktivt förvaltad aktiefond har en förvaltare som hela tiden jobbar med att försöka maximera fondens avkastning och säljer och köper efter vad personen tror är bäst. Denna person har som jobb att ha koll på börsen och är oftast duktig.
En passivt förvaltad aktiefond brukar istället följa ett visst index. Det innebär att de siktar på att skapa en portfölj som speglar ett visst index, en viss marknad eller börs. Dessa fonder kallas oftast för indexfonder. Det kan vara en Sverigefond, som följer svenska börsen, eller en globalfond som följer ett globalt index. Fördelen med indexfonder är att de är klart billigare än aktivt förvaltade.
Om du funderar nu på att skaffa fonder men inte vet vad du ska välja så är det inte alltid uppenbart, men det enkla valet är att ta en billig indexfond. Det är en klart lägre avgift och de har även presterat bra historiskt. Det är också en typ av fond man ofta kan köpa och äga länge, utan att behöva oroa sig för att byta.
Fondens avgift är oftast klart värd pengarna
För besväret med att sköta om fonden vill fondförvaltaren ha lite betalt. De tar betalt i procent, t ex 0,20 – 3 procent i årlig avgift. Tycker man att det låter tråkigt att betala en avgift till förvaltaren så får man väga vad man får för pengarna mot priset. Det finns väldigt billiga fonder och väldigt dyra.
En indexfond med bra pris kostar som sagt inte mer än 0,2-0,4 procent i avgift och det är inte mycket. Man får väga det mot avkastningen. Om fonden går upp t ex 15 procent på ett år är det inte så mycket med 0,2 procent. Aktivt förvaltade fonder kan dock vara klart dyrare och kosta t ex 2-4 procent. Det är så klart en större del av kakan och ju sämre fonden går ju mer av vinsten äts upp av avgiften.
Jag har nästan bara indexfonder med låg avgift. För det första gillar jag låga avgifter och dessutom så har indexfonderna historiskt sett gått i princip lika bra som de flesta aktivt förvaltade fonderna. Det är givetvis bättre att betala 0,2 procent i avgift istället för 2 procent för exakt samma avkastning.
Min onödigt dyra Sverigefond
När jag var yngre hade jag en Sverigefond hos SEB som var aktivt förvaltad. Den hade jag fått in pengar på från mina föräldrar och den följde med mig under många år då jag inte direkt tänkte på den eller hade något intresse för aktier och investeringar. När jag väl började intressera mig så kollade jag upp den fonden och insåg att den inte hade varit alls bra.
Den hade haft en avgift på någonstans runt 2,4 procent årligen men när jag kollade på historisk avkastning för de senaste 5 åren eller mer så hade den till och med lite sämre avkastning än en indexfond med inriktning mot Sverige, som kostade 0,2 procent årligen. Min fond var alltså 10 gånger dyrare men gick om något lite sämre.
Hade jag haft koll på sådant som jag idag vet, redan när jag var yngre, så hade jag helt klart bytt ut den fonden mot en bättre och mycket billigare indexfond och därmed tjänat en hel del pengar. Både en del på avkastningen och på insparade avgifter som hela tiden åt upp en del av min vinst.
Ibland kan det så klart vara bättre med en aktivt förvaltad fond också. Om den sköts bra och faktiskt presterar över index över tid så kan den vara värd den extra kostnaden. Du får helt enkelt räkna på om du tycker att det finns värde där och ta beslutet. Aktivt förvaltade fonder ska man dock alltid utvärdera med jämna mellanrum och byta ut om de inte presterar.
Hur folk gör med aktier och fonder?
Det är många som inte har speciellt bra koll på aktier och som håller sig utanför börsen. Lite statistik (kanske inte representerar alla landets medborgare till 100 % men) som jag läste nyligen säger att färre än 20 procent av landets befolkning direktäger aktier (fonder alltså inte inräknade). Hela 44 procent av alla de som äger aktier har bara en enda aktie och genomsnittet är endast fyra aktier per aktieägare.
Det är ganska tråkiga siffror. Det är inte speciellt många som äger aktier till att börja med, vilket innebär att många missar en bra chans till avkastning. Att bara ha pengarna på sparkonto är en dålig lösning eftersom räntan är så låg. Speciellt de senaste åren när vi har haft en reporänta på minus eller runt nollan. Om du funderar på att börja med aktier, läs vår checklista med 20 snabba tips om aktier!
De som äger aktier har ofta bara en eller några få aktier, vilket inte är bästa upplägget heller. Man vill inte lägga alla ägg i samma korg när det gäller aktier. Riskspridning är viktigt. Rekommendationen är att ha minst 12 olika aktier. Därför blir det inte superbra när man bara äger 1-4 aktier och troligen också sällan byter ut dem. Aktier bör alltid utvärderas regelbundet så att man kan lämna något man inte tror på och sätta pengarna i arbete någonstans där de gör mer nytta.
Med tanke på denna statistik så är det kanske ännu bättre läge att slå ett slag för aktiefonden. Istället för att äga en eller ett par aktier så kan man äga ett par aktiefonder. Gissningsvis är de flesta väldigt passiva och bara låter innehavet ligga år efter år och då passar det även väldigt bra med några indexfonder som ligger och gror. Dessa behöver man sällan byta ut och så länge index går bra så går fonderna bra.
Nu vet jag inte hur många som faktiskt äger aktiefonder i någon form av privat sparande (inte i premiepension eller liknande) men det skulle kunna vara klart fler. Det finns helt klart bra värde i att äga fonder. Det finns även andra typer av fonder som räntefonder och blandfonder som är både aktier och räntebärande papper, om man vill ha lägre risk. För min del rekommenderar jag att köra helt i aktiefonder eftersom avkastningen är bättre, men för de nervösa finns alternativ.