Att renovera kan vara spännande och roligt men det kan också vara dyrt och jobbigt. I vissa lägen kan man göra mycket för lite pengar och i andra lägen känns det som att man får ganska lite men att det blev svindyrt. Jag tänkte här prata om vilka typer av renoveringar som kan vara bra och när de är bra eller mindre bra.
Det första man egentligen ska fråga sig när man funderar på att renovera är varför man vill renovera. Att man ska få det fint är givetvis ett mål men om man bortser från det så finns det två huvudsakliga svar på frågan.
Det första är – Jag vill renovera för att jag planerar att bo i den här bostaden i flera år framåt och vill bättra på något som gör det trevligare att bo här! Här kan vi även lägga in om det skulle vara så att man känner att man måste renovera något för att det håller på att gå sönder, t ex byta tak eller ytterpanel eller något sådant för att den håller på att ramla samman och det finns risk att huset tar skada om man inte gör något.
Det andra är – Jag vill renovera för att öka värdet på min bostad så att jag kan sälja den till ett högre pris senare och göra en trevlig vinst. Här ska man ju givetvis tänka sig att man får bonusen att man får det trevligare i sin bostad, vilket såklart går att njuta av tills man säljer. Det kanske inte är tanken att du säljer imorgon utan om ett år och då har du ju också fått ett år i din förbättrade bostad, vilket inte är så dumt.
Tanken med att göra den här uppdelningen är att klargöra lite vad som är viktigast när man ska renovera. Vissa saker kostar mycket pengar och vissa saker är billigare. Om man vill sälja och göra så bra vinst som möjligt så kanske man inte vill lägga onödigt mycket pengar på renoveringen, men samtidigt så är det vissa saker som också ökar värdet på bostaden mer än andra.
För den som tänkt stanna kvar i sin bostad lite lägre och inte har några tankar på att sälja / flytta handlar det mer om vad man kan göra för att bättre på livskvaliteten i sin bostad så mycket som möjligt samtidigt som man spenderar så lite onödiga pengar som möjligt. Och att prioritera på rätt sätt utifrån ens förutsättningar.
Vad potentiella köpare tittar på
Om man vill sälja sin bostad, nu eller om ett tag, så vill man givetvis göra så bra vinst som möjligt. Funderar du på att renovera mest för att öka värdet på din bostad så finns lite saker att fundera på.
I vissa fall kan det vara osäkert om det är värt att renovera eller ej, för om man inte får tillbaka kostnaden i form av högre pris senare så blir det ju pengar i sjön. Om du själv blir nöjd med renoveringen och trivs bättre i bostaden så är det givetvis en bra bonus, men om du tänkt sälja ganska snart så är det inte värt lika mycket.
Här kommer några saker som kan vara värda att renovera om man funderar på att sälja, eftersom det är känt att folk tittar på dessa saker när de kollar in bostäder att köpa:
Nytt badrum
Ett klassiskt rum att renovera upp och göra fint. Badrummet vill folk gärna ha fräscht och hyfsat modernt och om man känner att ens badrum är slitet och skabbigt eller väldigt omodernt och tråkigt så kan det vara ett bra ställe att sänka ner pengar.
Fräscha och trevliga badrum lockar köpare och här brukar helkaklat t ex vara en bonus, men det går givetvis även att göra ganska trevliga och stilrena saker med våtrumstapeter och plastmatta osv.
Ett badrum är inte så billigt att renovera dock. Ska du göra en helrenovering så går det snabbt upp över 100 000 kr och kanske upp mot 200 000 kr. Givetvis spelar det roll hur stort badrum du har, om du vill kakla eller ej, hur lyxiga och dyra val du gör och var du bor (dyrare att hyra in en firma i storstäderna). Det kan givetvis gå långt över 200 000 kr om man så vill.
Det finns givetvis val att göra här utöver det stora valet om man ska kakla helt, delvis eller inget. Badkar, duschhörna eller bägge, nivå på inredning som kommod, blandare till både dusch och handfat etc. Och finns tvättmaskin och torktumlare i badrummet så är frågan om nya sådana behövs och hur dyra de behöver vara etc.
För den som renoverar till sig själv handlar det om att bestämma vad man själv är nöjd med och hitta bästa pris utifrån det. Ska man sälja handlar det om att göra det så attraktivt för köparen som möjligt samtidigt som man spenderar så lite pengar som möjligt. Fast utan att fuska givetvis. Att göra saker själv i badrummet är dock vanskligt eftersom det krävs viss specialkompetens för att hantera tätskikt osv som gör att badrummet blir korrekt gjort. Viktigt för t ex hemförsäkringen och för att undvika problem med badrummet rent allmänt.
Nytt kök
Ett annat klassiskt rum att ge kärlek åt är köket. Det är ett rum där man spenderar riktigt mycket tid – laga mat, fixa fika, äta och mycket mer. Många timmar varje dag spenderas i köket och det är viktigt för många att det är snyggt men även funktionellt.
Ett gammalt kök som känns tråkigt eller ofräscht är inte så poppis. Man kan även få många pluspoäng för smidiga och smarta lösningar. Liksom badrummet så är detta ett rum att satsa på om man har lust att renovera.
Att renovera köket helt är också ganska dyrt. Här spelar det givetvis roll vad man väljer. Det går att välja väldigt dyra specialgjorda kök eller olika standardvarianter. Det går att köra på IKEA om man vill det och ganska mycket kan man eventuellt göra själv om man är händig. Men om man köper in ett standardkök samt lejer ut renovering och jobb så går det också snabbt upp till 200 000 kr och mer.
Här har man dock också en del val att göra. Kanske behöver man inte ett helt nytt kök. Kanske räcker det att kakla samt måla väggarna, byta ut eller måla de befintliga luckorna och handtag / knoppar samt lite andra småsaker som blandare. Här handlar det givetvis om att se alternativen och vad som fungerar och inte fungerar, vad det kostar och vad man tycker sig ha råd med.
När du funderar får du göra avvägningar. Vad behöver bytas och vad funkar bra som det är. Vad kan klara sig om det bara får en uppfräschning? Du får lägga ihop alla tankar och sedan överväga vad som är bästa lösningen. Väg kostnaden mot resultatet och glöm inte att försöka tänka på helheten.
När jag renoverade mitt kök senast så tänkte jag först att man kunde måla om de gamla luckorna och behålla dem och stommarna etc men jag insåg efter ett tag att det var bättre att byta ut stommar och allt sådant, för att det fanns så många fördelar som man annars hade gått miste om. Det blev lite dyrare totalt men var värt pengarna eftersom det hade varit väldigt svårt att uppnå en tillräckligt hög nivå på nya köket om de gamla sakerna fick vara kvar.
Öppna upp planlösningen
Förr i tiden var det vanligare med fler mindre rum och en mer avgränsad planlösning. Idag är det tvärtom klart mer intresse för öppna planlösningar och stora ytor. Har du en äldre bostad kan det tänkas att du har mindre rum eller fler väggar som gränsar av ytor, vilket inte är lika attraktivt.
Om man öppnar upp kan man skapa rymd och en allmän känsla av att den totala ytan blir större. Det blir ofta bättre ljus om man öppnar upp och får in ljus från fler fönster till samma yta osv. Detta kan vara en bra idé för renoveringen.
Om man har något sådant jobb som är uppenbart, t ex om det finns en vägg mellan kök och vardagsrum som egentligen inte alls behöver vara där, så kan det vara ett ganska enkelt och billigt projekt. Hur enkelt det är beror på olika faktorer, framför allt om väggen man vill ta ner är bärande. Sen givetvis om man kan nyttja layouten på de två rummen som de är efter att väggen är nere eller om man måste göra om, t ex införskaffa en köksö etc.
I vissa fall kan det vara en ganska billig och enkel fix för att göra om ett rum rejält och skapa en modernare, luftigare, ljusare och fräschare yta. En del kan göra sådant jobb själv (iaf om det inte är en bärande vägg) vilket kan spara ganska mycket pengar, medan andra absolut vill hyra in en snickare för jobbet.
Även om man hyr in någon så blir det inte så dyrt om jobbet är enkelt. Däremot kan man ju även välja att göra mer saker i samband med att man river en vägg och då kan priset dra iväg. Det gäller att göra en avvägning igen och se vad som är rimligt att lägga.
Fräscha upp ytor, måla ljust etc
Något som är enkelt för att göra bostaden bättre utan att det kostar så mycket är att måla väggar eller tapetsera. Det är en bra idé om man har ett hem med slitna väggar eller om man har väldigt fula eller mörka tapeter. Eller om man har en väldigt speciell stil för den delen, som man själv kanske gillar men som andra kan vara tveksamma till.
Fördelen med att måla eller tapetsera är att det är troligt att du klarar av att göra det själv. Det är inte speciellt svårt och det tar inte heller allt för lång tid att måla ett rum eller två. Det kan vara lite pill med mönsterpassning på tapeter och sådana småsaker men även det går att göra själv om man bara tar en snabbtitt på någon guide och sedan är lite noggrann.
Du kan i vilket fall som helst åstadkomma ganska stora förändringar utan att lägga så mycket pengar. Även om det inte är en lika stor grej för köpare som när det finns nyrenoverade kök eller badrum som är fina så har det ändå en stor betydelse när man ska sälja. Köparen kan mycket väl uppskatta att det är ny fin färg eller tapet på väggarna och se det som något man själv slipper lägga tid på. Långt ifrån alla är sugna på att göra renoveringsjobb direkt när de flyttar in.
Dessutom kan man få en mer diskret vinst här. Folk kanske inte rakt av tänker på att det är helt nymålat eller nytapetserat men om det är ljust och fräscht och fint så får man en klart bättre bild av bostaden rent allmänt och gillar den mer. De kanske inte kan sätta fingret på att det beror på just väggarnas färg men om de hade fått se bostaden som den såg ut innan så hade de förmodligen märkt av skillnaden rejält.
Utsidan på huset
Det finns mycket man kan behöva renovera på utsidan av huset. Framför allt många saker som faller inom underhåll som att byta tak, måla husväggarna, byta vindskivor, byta hela fasaden, fönster och dörrar, trädgårdsarbeten etc.
Sådant som verkligen behöver göras ska man nog också försöka göra. Det är vanskligt att sälja ett hus som riskerar att ha problem som näste ägare kan hitta senare. Man vill inte som säljare åka på att betala sådant i efterhand.
Sen om man vet att man ska sälja snart och det är uppenbara och synliga saker som att huset verkligen behöver målas om, så kan man givetvis fundera på om det är värt jobbet och pengarna eller om man istället kan tänka sig att ta ett lite lägre pris. Generellt sett så brukar det nog gå att göra lite mer vinst än vad renoveringen kostat men det är inte alltid så.
Om huset är mycket slitet och ser riktigt dåligt ut så kan det vara värt att måla om, för det får samma effekt som om man målar om inne. Det ser fräschare och trevligare ut helt enkelt. Samt att man kan gå från en tråkig och gammaldags färg till något modernt och snyggt, vilket tilltalar fler köpare idag.
Det kan dock även finnas saker som är lite mer tveksamma. Större förändringar på trädgården och att byta ut hela fasaden eller taket osv – det är sådant man kanske gör om man planerar att bo kvar länge och vill säkerställa att huset håller men som man kanske har svårare att få tillbaka pengar för när man säljer.
Om inte tak eller väggar är så slitna att det ser horribelt ut eller absolut behöver bytas (och att det är uppenbart att nästa ägare skulle behöva ta tag i det direkt efter köp) så kanske det inte heller är något som folk lägger så mycket märke till. Så länge det ser ok ut är det nog många som istället lägger fokus på mer uppenbara saker.
Det handlar här givetvis inte om att lura någon att köpa något dåligt. Jag menar mer att om taket helst skulle behöva bytas inom 3-5 år för att det börjar bli lite slitet och ser lite tråkigt ut så är det kanske inget man gör inför försäljning, eftersom folk kommer tänka mindre på det än de tänker på nya köket. Men om man själv vill bo kvar så kan det såklart kännas som en värd investering för framtiden.
För dig som vill bo kvar och överväger förbättringar
Om du inte har planerat att sälja din bostad så är det inte lika viktigt med värdeökningen och eventuella extra pengar du kan få när du säljer. Visserligen är det många som eventuellt skulle kunna flytta om X antal år även om de inte har några planer nu, så att det finns en viss vits att tänka smart, men huvudfokus blir istället då på att göra det som man tycker bättrar på livet i sin egen bostad.
Det man vill göra är det som man blir mest glad av och som gör mest skillnad när det gäller utseende, praktikalitet och känsla för de boende. Pengar spelar så klart alltid roll och man vill inte lägga onödigt mycket på sin renovering. En del har inte råd att renovera för dyra pengar och en del har råd men ska givetvis tänka smart och ekonomiskt ändå. Det gäller att hitta en bra balansgång här.
Du ska såklart renovera badrummet om du tycker att ditt gamla badrum är skabbigt och tråkigt och inte känns bra. Du kan renovera köket om du inte gillar det och skulle vilja ha något klart snyggare. Och så vidare. Här handlar det såklart mycket om pengar – vad man har råd att göra. Och även vad man prioriterar.
Kanske är det logiskt att anta att man inte har råd att renovera precis hela bostaden samtidigt, utan att man börjar någonstans och gör en sak i taget. Då får man helt enkelt försöka avgöra vad som är viktigast. Vilket rum gör mest skillnad för mig om jag renoverar. Vad bryr jag mig mest om – kök, badrum, vardagsrum etc?
Måla, tapetsera och sådana småsaker tycker jag att man alltid kan göra om man har lust. Det kostar som sagt inte så farligt mycket, speciellt om man klarar av att göra jobbet själv, vilket de flest kan om de bara vill. Så där tycker jag man ska ta chansen om man är sugen. När det gäller de projekten som kostar mer pengar så får man se lite vad man har att röra sig med och sedan ta ett beslut utifrån vad man helst av allt skulle vilja ha just nu.
Renovera för dig själv och när det verkligen behövs
Kom ihåg att ta besluten för din egen skull och tänk på vilken vinst du själv får i din vardag som spenderas i ditt hem. Om du ändå har tänkt bo kvar i många år eller kanske hela livet så är det ingen idé att försöka räkna pengar utifrån vad du kan få igen när du säljer eller utifrån bostadens värde. Värdet ligger i att du trivs bättre helt enkelt.
Det du får göra är att se vad du har råd med och vad som är en rimlig kostnad för en viss renovering och sedan helt enkelt avgöra om det blir så pass mycket bättre hemma hos dig efter att du har genomfört denna renovering, att det är värt pengarna. Det är alltid en balansgång mellan att spara pengar och behovet att uppdatera och underhålla sin bostad.
Kosmetiska saker kan man alltid klara sig utan att göra, men glöm inte bort det nödvändiga underhållet som gör att bostaden håller sig stark och frisk, så att du inte åker på större utgifter längre fram när allt håller på att falla samman.