Många kan nog tycka att det är lite krångligt med försäkringsbolag ibland, eller åtminstone de som har råkat ut för någonting och har försökt få ersättning via sin försäkring. Det gäller givetvis inte alla – ibland är det helt enkelt supersmidigt (som det ju ska vara) – men ibland är det också så krångligt att man kanske blir avskräckt.
För en vanlig medelsvensk kan nog försäkringar rent allmänt kännas lite svårgreppat och lurigt, just för att det finns så många regler, villkor och tillägg till villkoren. Du kan få ersättning för det här och det här – men inte om detta hände för då får du avdrag (eller inget alls). Sen måste du skaffa intyg, kvitton och andra dokument. Så kan det låta ibland. Eller åtminstone att man tänker sig i sitt huvud att det ska låta så när man pratar med sitt försäkringsbolag.
Allt detta späds på varje gång man hör någon bekant berätta eller läser i tidningen om någon jobbig kontakt med försäkringsbolaget där de inte ville betala ut pengar på grund av någon mindre detalj, vare sig det var något som stod i det finstilta som man inte alls räknat med eller om det var en tolkningsfråga som bolaget tolkade på ett konstigt sätt.
Jag vill personligen tro att försäkringsbolag och andra företag ska vara schyssta och att många av dessa historier uppstår när det finns speciella förutsättningar som faktiskt har spelat in, där försäkringsbolagen kanske rimligen kan säga nej. Eller att personen i fråga har överdrivit eller till och med hittat på en del om hur illa de har blivit behandlade. Vilket ju kan hända när någon inte är nöjd med resultatet.
Samtidigt är jag redo att vara skeptisk och att tro att en del företag faktiskt inte alltid har vårt bästa i åtanke. Att de tänker på sig själva och gör saker som gynnar dem snarare än oss. Kanske ibland lurar oss eller försöker slingra sig. I försäkringsbranschen är det ju inte helt ovanligt att det uppstår situationer när bolagen försöker komma undan jobbiga utbetalningar.
Orimliga regler som ska avskräcka folk från att kräva ersättning
Vissa saker som man hör om specifika ärenden gör att man börjar undra hur försäkringsbolagen har tänkt när de har bestämt sina regler. Om skälet till reglerna är att det ska vara så pass krångligt att fixa allt så att en del ger upp innan de har kunnat få ut några pengar. Ett ärende som jag hörde om nyligen passar in på detta.
Via en av våra andra sidor som är helt fokuserad på försäkringar fick jag prata med en person som hade varit i kontakt med sitt försäkringsbolag efter att hen hade fått sin mobiltelefon förstörd. Personen hade varit runt hos flera mobilreparatörer men de hade alla sagt att mobilen var bortom räddning och inte går att laga.
Vid kontakt med försäkringsbolaget hade de sagt att hen behöver skaffa ett reparationsintyg eller ett kostnadsförslag för mobiltelefonen från en reparatör. Personen hade då förklarat att ingen reparatör trodde att telefonen gick att laga och därför hade ingen åtagit sig jobbet. Hen hade därför inte fått vare sig något reparationsintyg eller kostnadsförslag.
Trots att personen sagt att det inte gått att få tag på någon som trodde sig kunna laga telefonen och att inga sådana intyg gick att få så krävde försäkringsbolaget ändå att ett sådant presenterades för att man skulle kunna gå vidare med ärendet.
Hur ska man göra för att gå vidare?
Här har vi ju ett tydligt exempel på konstiga och krånliga regler. Om det inte går att reparera telefonen så är det ju också omöjligt att skaffa ett reparationsintyg och då skulle man i så fall aldrig ens kunna få ut pengar för en helt förstörd telefon. Så därför är jag tveksam till om det är så hårt satta regler. Jag undrar om de tänker sig att man ska begära ut ett intyg från reparatören trots allt, som säger att telefonen är bortom räddning, eller något sådant.
Det skulle alltså rent praktiskt gå att fixa någon slags intyg men då ska man hitta en reparatör som vill lägga tid på att skriva ut och skriva på ett papper som säger att de inte tänker göra något med telefonen. Det låter krångligt för försäkringstagaren och krångligt för reparatören. Personen från försäkringsbolaget borde väl också tydligt ha förklarat för kunden att det var just något sådant som de ville ha, även om de kallar det för “reparationsintyg”, som ju antyder att man måste få telefonen reparerad.
Villkor med finstilt som gör att du inte får ut några pengar
Ett annat exempel från vår sida om försäkringar är en person som skrev och sa att hen hade fått ett nej till ersättning från försäkringsbolaget för att personens arbetsgivare betalar telefonräkningen. Tydligen använder hen sin privata mobiltelefon (som är inköpt privat och betalad av personen i fråga) även jobbet och ringer jobbsamtal, varför arbetsgivaren har valt att stå för hela mobilräkningen.
Det verkar dock finnas en skrivelse i villkoren hos försäkringsbolaget som säger att om hela telefonräkningen betalas av arbetsgivaren så ska det räknas som att telefonen inte är privat utan en del av det betalande företaget. Detta är givetvis någonting som många säkert inte vet om och om man inte har läst det “finstilta” i villkoren kan man mycket väl ha missat den viktiga detaljen.
Hade personen i fråga haft koll på detta hade hen troligen inte låtit arbetsgivaren betala hela räkningen, utan bara en del av den. Eller haft ett annat upplägg. Nu blir det istället en liten chock i efterhand, men jobbiga konsekvenser. Vare sig försäkringsbolaget eller kunden har gjort fel i sig men man kanske kan säga att det finns saker som båda sidor kunde gjort bättre.
Försäkringsbolaget i fråga säger att de alltid gör en helhetsbedömning och att det kan gå att överklaga och kanske visa på att personen visst använder telefonen privat och om sådan dokumentation inkommer så kan de bedöma läget annorlunda. Det är dock inte det lättaste att hitta bra bevis och det är också klart mer jobb än man vill ha när man ska utnyttja sin försäkring.
Detta visar på vikten att läsa villkoren noga och att inte ta något för givet. Det kan helt klart finnas villkor och speciella undantag som gör att du inte får ersättning i vissa situationer och det är aldrig roligt att i efterhand inse sitt misstag. Man skulle givetvis vilja att försäkringsbolagen blev lite tydligare i sin information och att villkoren var lättare att ta till sig, men en del av ansvaret ligger så klart på kunden och att denne kollar upp vad försäkringen gäller och inte gäller.