Den här artikeln ska tas med en liten nypa salt. Det är en informativ artikel som kan ge en del bra information om viruset och hur man ska bete sig – men det är samtidigt en artikel som försöker belysa att så många verkar ha svårt att använda logik och sunt förnuft när en ovanlig eller kaotisk situation uppstår.
Du som läser får gärna följa råden i artikeln men tänk på att jag kan vara lite extra rak i mitt sätt att skriva. Detta är på intet sätt för att jag inte har respekt för viruset, situationen vi står inför eller människors oro, men ibland kan man tycka att vissa saker känns uppenbara och inte ska behöva sägas.
Jag lyssnar på experterna och förhåller mig till deras råd samt använder klassiskt sunt förnuft. Själv är jag ingen expert, så jag föreslår att du även söker information och råd på annan plats och endast använder mina råd som komplement.
Vanliga frågor och åsikter om Coronaviruset (som oftast har ett självklart svar)
Många undrar över viruset och hur de ska agera i dessa osäkra tider, t ex för att undvika smitta eller för att inte riskera att smitta andra. I grunden är det givetvis bra att fråga om man är osäker. Samtidigt är vissa saker i min mening ganska uppenbara.
Många av frågorna jag svarar på är sådana som jag kan tycka har klara svar men det finns även en del frågor och svar där jag lägger fram mina tankar där flera olika argument mycket väl kan vara korrekta, även sådana som säger något helt annat än mig. Alla har rätt till sin egen åsikt.
Fråga: Jag känner mig sjuk, har hosta, lite feber och allmänt hängig. Ska jag gå till jobbet / skolan?
Svar: Nej! För det första borde du förmodligen stanna hemma om du har feber, oavsett om det handlar om en vanlig förkylning / influensa eller om det är COVID-19. Du riskerar att smitta andra samtidigt som du även riskerar din egen hälsa.
Just nu är det dock ännu mer självklart att du inte går till jobbet (eller annan plats där du träffar många människor) om du känner dig sjuk på detta vis. Det är inte säkert att du har COVID-19 men du vet inte vad det är och det är oavsett inte bra att riskera att sprida smittan.
Fråga: Jag skulle verkligen behöva köpa en grej i affären / köpcentrumet. Är det något jag kan göra eller ska jag stanna hemma för att undvika att bli smittad?
Svar: Det finns inget självklart svar på frågan. För det första så förutsätter vi att du inte är sjuk själv, för då ska du ju gärna stanna hemma. Men är du frisk så är det bara en fråga om ifall du vill riskera att bli smittad. Det finns alltid en risk men den behöver inte vara överhängande.
Är du i en riskgrupp? Alltså t ex en äldre person eller har någon annan sjukdom etc som kan göra att det är sämre för dig att bli smittad av ett virus som COVID-19? I så fall är det givetvis viktigare att du håller dig borta från platser där du kan riskera att smittas. Är du inte i en riskgrupp så är det förmodligen inte så farligt ens om du får viruset.
Du får helt enkelt väga risken för att bli sjuk tillsammans med hur farligt du tror att det är att faktiskt bli sjuk mot hur viktigt ditt ärende är. Tänk på att det ofta går att handla utan att komma allt för nära andra och det går att vidta åtgärder för att minska risken för att bli smittad, t ex:
- Håll dig på lagom avstånd från andra människor i den utsträckning du kan
- Skaka inte hand med andra osv (måste du hälsa, gör någon variant utan beröring)
- Ta inte i egna ansiktet t ex ögon, mun osv då detta är ett sätt för viruset att få fäste
- Använd sunt förnuft när du tar i saker och gör saker – sådant som du tror kan smitta dig kan troligen också göra det, så undvik dem om du kan
- Ser du någon som ser sjuk ut – ta en extra omväg
- Tvätta dina händer noga efter du varit ute (20-30 sekunder med gott om tvål)
Man ska givetvis inte utsätta sig för onödig risk, speciellt inte av ett mindre viktigt skäl. Att gå och handla måste de flesta göra men man behöver inte direkt gå och köpa en tröja eller handla en födelsedagspresent. Det får man lösa på annat vis eller vänta med. Det finns också alternativ att välja på som kan minska risken, t ex e-handel.
Fråga: Det är många som börjat hamstra saker som toapapper, mjöl, havregryn, konserver, blöjor och annat. Ska man göra det?
Svar: Jag vill säga blankt nej här eftersom hamstrandet i grunden är mycket dåligt. Det finns inga bra skäl till att köpa på sig en massa olika såna här saker egentligen. All tillverkning är igång, alla leveranser verkar vara igång osv, så det kommer inte ta slut mer än bara tillfälligt. Det fylls på med nytt hela tiden och det funkar fint att handla efterhand behovet uppstår, precis som vanligt.
Om man köper slut på alla saker så skapar man också extra problem. Alla de som inte varit snabba på att köpa på sig dessa varor behöver dem fortfarande och ska då de personerna inte kunna få tag på toalettpapper och blöjor bara för en annan har köpt 8 paket som hen inte egentligen behöver? Om vi alla köper lite lagom mycket så räcker det till alla och inget problem uppstår över huvudtaget.
Vi får ändå fundera på vad Coronaviruset är och hur det kan påverka oss. Det är för de allra flesta inte speciellt farligt att bli smittad. För en vanlig frisk ungdom eller vuxen så är det inte direkt större chans att stryka med än när man har en vanlig influensa. Det är personer i riskgrupperna som löper större risk och de ska givetvis försöka hålla sig undan.
Det som kan hända är alltså att vi får sitta hemma några veckor för att vi har blivit smittade och för att vi då inte vill smitta andra, eller för att vi ska jobba hemifrån eller liknande. Det kommer inte handla om speciellt långa perioder av isolering så du behöver inte direkt bunkra upp med toapapper för ett halvår framöver. Om du inte är sjuk kan du även handla utan problem under tiden och är du sjuk kanske du kan handla på nätet eller få hjälp av någon du känner.
Fråga: Behöver jag en massa handsprit och ansiktsmasker?
Svar: Nej! Handsprit kan vara bra för att ta död på bakterier så det är inte fel att ha en flaska men det funkar även fint att tvätta händerna med två, noga i 20-30 sekunder. Handsprit kan vara smidigt att använda om man t ex har att göra med människor i jobbet och vill försöka minska risken men du behöver inte 10 flaskor som står och dammar.
En liten flaska räcker ganska länge så om du ska köpa, köp en rimlig mängd. Köp ett par flaskor på sin höjd och lämna resten så att andra också kan få sin flaska. Man kan inte bara tänka på sig själv i ett sånt här läge. Om vi ska besegra viruset så är det bäst för oss alla om alla människor har verktygen för att undvika smittan. Det kommer inte direkt hjälpa oss (samhället) om det sitter ett fåtal personer med jävligt väl steriliserade händer om det innebär att det fattas handsprit i sjukvården och för den stora majoriteten.
Ansiktsmasker är nästan ännu mer tveksamt. Detta är något som man har sagt inte nödvändigtvis stoppar smittan. Det kan kanske hjälpa dig något mot att direkt andas in viruset (om någon skulle hosta på dig t ex) men det kan ändå komma in i din kropp på andra sätt. Om du inte befinner dig i en extra utsatt situation, där en ansiktsmask uppenbarligen kan vara bra, så kan du förmodligen skippa den helt.
Det är speciellt viktigt med tanke på att det saknas sådana masker för vårdpersonal och sådana som verkligen behöver dem. Dessa personer, som jobbar med att vårda sjuka eller som jobbar med att begränsa virusets spridning eller försöker hitta ett vaccin, har stort behov av ansiktsmasker och liknande. Du som är en vanlig svensson, som jag själv, har ett minimalt behov. Köp alltså inte upp sådant som du knappt behöver och riskera att göra det sämre för dem som verkligen behöver dem.
Fråga: Bör vi inte stänga alla skolor och dagis osv?
Svar: Jag är ingen expert på detta på något vis och därmed vill jag framför allt hänvisa till experterna, som ju också i Sverige har sagt att det inte är i vårt intresse att göra så just nu. Det är givetvis lite lurigt när andra länder göra en sak och vi gör något annat. Vem har rätt och vem har fel?
Med det sagt så ska man försöka tänka balanserat. Att inte ta viruset på allvar och att inte vidta ordentliga åtgärder för att besegra det vore dum, det är uppenbart. Men det vore också dumt att överreagera. Om man t ex stänger alla dagis och skolor så skulle X antal barn vara hemma och då kräva att minst en förälder också var hemma och tog hand om dem. Det är väldigt många som skulle vara tvungna att ta ledigt eller vabba.
Om det är 1 miljon barn som är hemma och därmed också 1 miljon föräldrar så skulle företagen lida enormt. De lider redan som det är, med massor av olika problem som de behöver ta itu med. Folk som inte köper deras varor eller tar del av deras tjänster. Leveranser som inte kommer från andra länder och som sätter stopp i produktionen osv.
Ska vi ovanpå det också lägga ett enormt arbetsbortfall utöver alla människor som ofrivilligt blivit permitterade eller inte får jobba? Det skulle ha enorma konsekvenser för landets ekonomi och den är redan hårt ansatt som det är. Vi har givetvis ett läge där vi måste väga nyttan av en sak mot konsekvenserna av en annan sak. Det kan komma ett läge då vi måste stänga skolorna men det känns mycket som en sista utväg och inte något vi gör förrän vi ser att det verkligen behövs.
Unga friska människor är inte en riskgrupp och verkar klara COVID-19 bra i de allra flesta fall, så även om det skulle ske en viss spridning via skolorna så är det inte nödvändigtvis så farligt. Alla skolungdomar som märker av symptom ska givetvis stanna hemma såsom de normalt ska göra om de är sjuka och man ska använda sunt förnuft för att minska spridningen. De kan också, precis som vi alla förmodligen bör göra, undvika att träffa äldre människor eftersom de är mer mottagliga. Besök alltså inte farmor och farfar i onödan.
Idag har jag hört att de ska stänga ner gymnasieskolor och högskolor för att istället utföra arbetet hemifrån. Detta är ett ganska stort steg men det innebär dock ändå inte att några föräldrar behöver ta ledigt från jobbet. Det kommer bara beröra tonåringar och äldre som kan ta hand om sig själva. Därför blir påverkan på samhället och ekonomin inte alls lika stor.
Fråga: En del säger att vi ska ta det lugnt medan andra säger att vi måste börja ta detta på mer allvar och vidta drastiska åtgärder. Vem ska man lyssna på?
Svar: En del har hela tiden försökt säga att vi ska försöka leva som vanligt men använda sunt förnuft för att undvika att smitta eller bli smittade och att det är dumt att överreagera. Andra har sagt att vi bör reagera mycket starkt direkt. Några har sagt att det är dumt att INTE få panik när det gäller något så stort som ett pandemi av detta slag.
Jag är personligen ett fan av sunt förnuft och att hitta en balanserad väg framåt. Jag säger inte att det absolut helt säkert är rätt beslut, när man sedan ser tillbaka och kan utvärdera, men jag tror ändå idag (trots allt som verkar hända) att man måste försöka hålla huvudet lite kallt.
Det är sällan enklare att lösa problem och att hitta bra lösningar framför allt, när man har panik och stressar fram beslut. Vi har idag inte bara själva smittan att fundera på utan även, kanske framför allt, den ekonomiska krisen att hantera. Att folk blir sjuka och att det är illa är givetvis uppenbart men den ekonomiska skadan som viruset orsakar är enorm och kan bli ännu värre under året och kanske kommande år också om vi inte hanterar det på ett bra sätt.
Att bara stänga ner allt, skolor, gränser, butiker, evenemang osv är en direkt reaktion som vissa vill ta till utan att fundera allt för mycket på konsekvenserna. De vill direkt slå med stora baseballträt på den lilla myggan. Myggan är farlig, det är jag medveten om, men vi bör kanske först och främst försöka smälla till den med flugsmällan eller något sådant.
Om vi bara stänger ner allt, slutar konsumera, slutar göra i princip allt som vi normalt gör, så kommer det få stora konsekvenser för ekonomin och samhället. Vi ska givetvis bekämpa viruset men vi ska även tänka på att försöka undvika att totalt krossa ekonomin, för vi ska ju ha något kvar efter att vi väl har kommit ur det värsta viruskaoset. Alla företag ska kunna leva vidare och vi ska ha råd att leva osv.
Därför gäller det att hitta en bra balans. Vi ska göra det vi behöver göra för att klara oss från viruset men vi ska samtidigt inte överdriva. Vi vidtar de åtgärder som behövs, när de behövs och in den utsträckning vi tror att de behövs men med konsekvenserna i bakhuvudet. Annars riskerar den ekonomiska krisen som följer viruset göra många gånger större skada än själva sjukdomen någonsin gjorde.
Kort sammanfattning
Att hitta den här balansen är inte helt lätt när man står och ska ta besluten. Det är alltid mycket enklare att se tillbaka i efterhand och att då veta vad som hade varit bästa möjliga scenariot. Därför blir det ibland lite fel. Ibland överreagerar vi och ibland reagerar vi inte tillräckligt. Det är helt klart att politikerna kan få ta en del skit efteråt, oavsett vad de gjort för val.
Denna balansgång är delikat och det är något vi måste förstå. Det går inte att klaga en massa om det inte blir helt rätt, så länge man gjort vad man har kunnat med den information som funnits tillgänglig. Så länge vi tänker efter före och analyserar konsekvenserna så kan jag stå bakom besluten.
Det svåra är ofta att kommunicera allting till allmänheten, så att alla förstår. Det är inte direkt så att man singlat slant för att avgöra om skolorna ska stängas eller ej, utan det har så klart varit många och långa diskussioner mellan experter och andra kunniga. Alternativen har vägts, för- och nackdelar har diskuterats och analyserats. Resultatet är vad man sedan beslutat att göra.
Det finns tusentals självutnämnda “experter” överallt som tycker att de kan bättre och att deras uppfattning är överlägsen andras. Jag sitter ju själv här och tycker just nu. Skillnaden är att jag vet att jag inte nödvändigtvis har rätt och att jag bara presenterar min åsikt så som den är just nu, baserat på den information jag har tillgänglig just nu.
Jag föredrar dock att sätta min tillit till de riktiga experterna och hoppas verkligen att de både är kunniga och att de kan ta de rationella och logiska besluten istället för att bli stressade eller påverkade av trycket från utomstående grupper som vill ha sin vilja igenom utan några bra bevis för att det är ett bättre alternativ. Jag antar att bara historien kan visa vem som får rätt och vad som varit korrekt beslut.