Som inledning kan vi väl konstatera att ett lån ibland kan vara dåligt men att det också kan vara nödvändigt och att det inte är något konstigt att låna ibland. Man ska bara låna till rätt sak – bostaden, bilen, renoveringen och andra större och viktigare saker.
Det är viktigt att inte bara låna utan att tänka efter eller att ha det som standardlösning när man vill köpa något. Också viktigt att man räknar på sin budget så att man har råd att betala av lånet framöver. Lånar man ansvarsfullt så är det helt ok med andra ord, så länge man bara har koll på att det kostar en slant.
Med det sagt så tänker jag gå igenom hur man kan spara pengar på det lån man tar, om man väl bestämmer sig för att låna. Det finns flera olika sätt att göra detta på men ett av de enklare och bästa sätten är att faktiskt jämföra lån och räntor ordentligt innan man tar lånet. På så vis kan man spara mycket pengar, för det är ganska stor skillnad mellan de billigaste långivarna och de dyraste.
Mycket smidigare att jämföra nu än förr
Historiskt sett har det faktiskt inte varit så smidigt att jämföra lån. På “den gamla goda tiden” (vilket inte var speciellt länge sedan) så var man i princip tvungen att kontakta varje enskild bank / långivare och ansöka om lån, för att sedan få en offert.
Eftersom nästan alla långivare som erbjuder privatlån har individuell ränta så vet man inte exakt vad man får för ränta förrän man har ansökt och fått sin ekonomi utvärderad och får en offert med en föreslagen ränta. Det innebär helt enkelt att man inte kan jämföra lån utan att skicka in en låneansökan först och det är inte så smidigt att göra det hos en mängd olika långivare.
Går man tillbaka längre i tiden så fanns det inte speciellt mycket information om lånen och deras räntor att tillgå. Eller åtminstone inget smidigt sätt att inhämta denna information snabbt. Tack vare Internet har det blivit möjligt att kolla upp vad olika långivare har för ränta och villkor direkt på nätet, vilket är mycket snabbare och smidigare.
Det finns också många bra webbsidor att besöka för detta ändamål. Man vill inte gärna gå in på varje långivares sida och leta runt efter informationen. Det är mycket enklare att gå in på en sammanställning eller överskådlig jämförelse för att se vad som erbjuds. Det finns ett flertal sådana som kan vara värda att kolla på. Vill man låna pengar med låg ränta är detta något värt att testa.
En ansökan för många lån
Den bästa tjänsten skulle jag dock säga är det som kallas för låneförmedlare. Dessa brukar samla ett stort antal banker och andra långivare på samma ställe (t ex 25-30 stycken av vilka de flesta är vanliga privatlån av olika storlekar). Det som är speciellt med en låneförmedlare är att man kan skicka in en enda ansökan till dem och få svar från alla banker som de samarbetar med.
Nu kanske man inte får svar från exakt alla för det kan vara så att några av dem inte har det lånebelopp du letar efter eller att de t ex inte godkänner din ekonomi osv. Men du kommer förmodligen få många svar. När du har fått offerter från många olika banker och långivare kan du se en överskådlig jämförelse av räntor och andra avgifter / villkor.
Tack vare att du har ansökt så kan du se den faktiska ränta som de olika långivarna kan erbjuda dig. Det kan man inte se på de vanliga jämförelsesidorna för lån, vilka bara skriver ut vilket räntespann de olika långivarna kan erbjuda plus avgifter och villkor. Men hos en låneförmedlare kan du ta det steget längre och faktiskt se din personliga ränta.
Eftersom du inte är bunden till något efter en ansökan kan du fritt välja mellan de olika lånen som erbjuds och även välja att inte ta något av dem. Du har fritt fram att göra som du vill här. Det är mycket smidigt att kunna jämföra lån på detta vis och eftersom det handlar om klara offerter så kan du med säkerhet bli godkänd hos den långivare som du gillar bäst.
Nackdelar med att ansöka om många lån?
En del tänker sig att det finns nackdelar med att ansöka hos så många långivare på samma gång. Och förr i tiden hade det varit helt korrekt. Även idag, om man skulle ansöka om lån hos var och en för sig. Det fina med låneförmedlare är dock att de använder en så kallad samlad kreditupplysning, vilket innebär att alla långivare delar en enda kreditupplysning istället för att varje bolag gör sin egen.
Det är nämligen antalet kreditupplysningar i ditt namn som drar ner ditt kreditbetyg. Det har ansetts att många sådana är ett bevis för att det är något dåligt med din ekonomi. T ex att många bolag är tveksamma till hur din ekonomi mår eller att du har ansökt om många lån, vilket kan vara en varningssignal i sig.
Man skulle klart kunna säga att det är ett problem även idag och många människor som är desperata för att få låna kan mycket väl tänkas ansöka om många olika lån och därmed sänka sitt eget kreditbetyg, om än tillfälligt. Den som vill göra på detta vis ska helt klart prova en låneförmedlare så att det endast går ut en kreditupplysning, vilket sparar mycket på ditt kreditbetyg.
Om man ser bortom denna nackdel, som alltså kan lösas genom att ansöka på rätt ställe (låneförmedlare) så kan jag inte säga att det finns allt för många nackdelar med att ansöka hos många långivare. Man ska givetvis göra det för att man vill jämföra dem och se vilket lån som är billigast. För att spara pengar. Inte för att försöka ta många lån eller krångla till sin ekonomi.
Jämför inte bara räntan
Räntan är den viktigaste enskilda saken att jämföra när man väljer lån. Det är nämligen den som kommer att kosta dig pengar först och främst. Speciellt på större lån och med längre löptider. Allra viktigast är den för bolån där även små skillnader i räntan gör mycket skillnad på dina kostnader. Därför ska man alltid förhandla om boräntan.
Räntan påverkar helt klart men det finns andra saker som också påverkar, så stirra dig inte helt blind på den. Speciellt inte på lite mindre lån. Den totala kostnaden för ditt lån är också viktig och då väger man även in andra avgifter.
Startavgiften / uppläggningsavgiften är en del att kolla på. För vissa lån kan den vara 800 kr, vilket är dyrt. Medan andra har 0 kr. Normalt kan den dock ligga någonstans i mitten runt 400-500 kr. Det är ju dock stor skillnad på 0 kr och 500-800 kr om det är ett litet lån. Då blir delen av den totala kostnaden för lånet större procentuellt.
En annan sak är aviavgiften. Det är den man får betala för varje faktura man får. Den går ibland att få bort helt genom att välja autogiro som betalning eller kanske om man väljer e-faktura. Man vill gärna slippa den, speciellt om man har lång återbetalningstid. Får man en avgift i månaden under 6 år eller något så blir det mycket pengar. 50 kr per avi i 6 år blir totalt 3 600 kr och det hade ju då varit klart roligare att slippa de pengarna.
Kolla efter långivare som har bra villkor, t ex att man kan slippa aviaviften genom att ha autogiro och som har låg uppläggningsavgift. Även andra saker som att kunna ändra löptid eller göra förändringar vid behov kan vara värda att väga in. Allt handlar inte bara om kostnaden.
Väg in räntan i första hand och de andra avgifterna i andra hand. Se vad lånet kostar totalt. Om du jämför likvärdiga lån kan du kolla på den effektiva räntan för att se en bra jämförelsesiffra. Slutligen kan du väga in andra saker som service och tjänster i övrigt. Välj det lån som passar dig bäst. På så vis kan du spara mycket pengar.