I mars i år dog Lennart Israelsson som kallades för aktiestinsen. Han var ett fantastiskt exempel på att man kan bli rik på att investera i aktier, även om man börjar med i princip ingenting. Han slutade med en förmögenhet på runt 140 miljoner kronor, vilken i princip enbart kom från investeringar i aktier. Han är en stor förebild för alla som är intresserade av aktier och framför allt för dem som kanske inte har något stort startkapital.
Namnet Aktiestinsen fick han för att han jobbade för SJ hela sitt arbetsliv även om han faktiskt inte alls var stins. Sitt vanliga jobb fick han ingen större lön från så stora delar av hans kapital kom från just sparande i aktier, vilket han började med i tidig ålder. Han gjorde sitt första köp 1947 då han investerade i hela 5 aktier i Sandvik, värde 600 kr.
Enligt honom själv tog det hela 33 år att tjäna ihop till den första miljonen med hjälp av aktier men när han väl hade kommit så långt så gick det klart enklare att tjäna ihop ytterligare miljoner. Förutom att Aktiestinsen aldrig hade något större startkapital att använda sig av, t ex pengar från föräldrar, så har han heller aldrig fått lära sig hur man handlar med aktier innan han satte igång. Han lärde sig själv och tog beslut om köp och sälj utifrån vad han själv tyckte kändes bra.
Han framhåller att man inte måste vara någon ekonom eller ha utbildning inom något passande ämne för att kunna handla med aktier. Vem som helst kan göra det. Sen måste man givetvis förstå att det krävs att man läser på ordentligt och skaffar sig en förståelse för vad som kan påverka aktiekursen upp eller ner. Men detta är alltså saker som vem som helst som är intresserad kan lära sig.
Aktiestinsen visar att det går
Lennart Israelsson aka Aktiestinsen visar väldigt klart att det går att bli rik på aktier och att tjäna ihop en avsevärd summa pengar om man bara kör på. Detta även om man börjar med i princip ingenting. Om man tror att det inte är värt att börja med aktier bara för att man inte har så mycket pengar att satsa som startkapital så visar han att detta är fel.
Det är klart att det tar längre tid att få ihop sin förmögenhet ju mindre pengar man börjar med. Han själv gjorde sin första investering med 600 kr och det tog sedan hela 33 år innan han nådde den första miljonen. Då vet jag inte exakt hur framgångsrik han var i sina val av aktier men oavsett så är ju detta en ganska lång tid. Dock ska väl sägas att han förmodligen också använde en del av sina intjänade pengar för att berika livet genom att köpa bilar, sommarstugor och annat som han annars inte hade haft råd med.
Aktiestinsens framgångssaga visar svart på vitt att det helt klart är värt att försöka spara i aktier om man bara är intresserad av det och förstår riskerna. Ju större startkapital man har ju bättre möjligheter har man också att bygga på sin portfölj och sin förmögenhet. Startkapitalet är dock inte alls och även utan detta går det bra, även om man inte ska räkna med att bli rik över en natt.
Ett månadssparande är också en viktig del av det hela – om du kan sätta undan lite pengar varje månad som går till nya aktier så har du ett bra sparande i grunden och får dessutom hela tiden mer och mer pengar som kan hjälpa dig att få bättre och bättre avkastning. Om du exempelvis börjar med 10 000 kr så gör det ganska mycket om du kan sätta av ytterligare 500 kr i månaden till ditt aktiesparande.
500 kr låter inte jättemycket men skulle då ändå vara 5 % av din befintliga portfölj och om du kan göra det varje månad så går det snabbare att få ihop så pass mycket pengar att varje uppgång i aktierna faktiskt märks på allvar. Ju mer pengar du har ju mindre märks månadssparandet men oavsett så är det ändå bra att ha ett sparande och om du känner att du kan få en bra avkastning på de pengar du har investerade i aktier så är det också ett bra ställe att lägga 500 kr.
Vad har Aktiestinsen haft för investeringsstrategi?
Det finns inget som säger att du måste följa hans strategi eller att du kommer att lyckas fantastiskt bara för att du gör det. Dock kan det ju vara intressant att veta hur han tänker angående aktier och investeringar.
Långsiktighet och att behålla aktier
En grundläggande tanke är den som även Warren Buffett har och det är att man köper och sen behåller aktierna. Även om det börjar gå dåligt så undviker man att sälja då tanken är att förr eller senare så återhämtar sig aktier. Historiskt sett kan man även se att de flesta aktier med tiden återhämtar sig om bara bolaget i sig är hyfsat stabilt. Detta gäller normalt även efter aktiekrascher och liknande.
Aktiestinsen satsar på långsiktighet i sin portfölj och säljer ogärna ens om det förväntas bli en nedgång på börsen. Han säger t ex att om man ska försöka sälja en massa inför nedgång så är risken att man ändå inte hinner få allt sålt innan kurserna har nått botten och sen hinner man inte köpa på sig nytt igen förrän de har hunnit nå toppen. Så alltså bättre att bara vänta ut dalarna.
Han tycker även att sådant som reavinstbeskattning och courtagekostnader väger ner vinsten med att sälja aktier om det verkar som att kursen är på väg ner. Behåller man bara aktierna så slipper man detta och kan förhoppningsvis vänta tills aktien går upp igen. Har man dessutom satsat på aktier med utdelning så har man alltid kvar utdelningen (som sällan förändras om aktien går ner) medan man väntar på bättre aktiekurs.
Aktier med utdelning
Något annat som han även gillar är aktier med utdelning, speciellt då aktier som ökar utdelningen med tiden. Utdelningen är på sätt och vis en lite tryggare form av avkastning då man vet ungefär vad man får när man köper aktien och det skapar lite extra stabilitet. Kan man köpa en aktie billigt och sen få en bra avkastning på detta så ligger man bra till. Han pratar själv om fastighetsbolaget Kungsleden där han hade ingångsvärde på 10 kr och får 11 kr i utdelning. När värdet stiger mycket på en aktie med utdelning kan utdelningen sedan bli riktigt hög procentuellt.
Undvika dåliga affärer
På frågan om hur man undviker dåliga affärer svarar han att han oftast gjorde misstag i början innan han lärde sig och att han då försökte följa experterna mycket mer och även var mycket mer aktiv med sin portfölj och köpte och sålde. Efter att han lugnade ner sig och satsade mer på långsiktighet gick det bättre.
Tre viktiga saker att titta på
När Aktiestinsen ska investera i en aktie säger han sig titta på tre faktorer i första hand; vinsten per aktie, pris på eget kapital och direktavkastningen. Han gillar aktier med hög direktavkastning / utdelning då han alltid har utdelningen att falla tillbaka på medan han väntar på att aktiens kurs ska gå upp.
Han säger att man ska se upp med bolag som har för högt P/E-tal då det kan vara ett tecken på ett bolag som i grunden inte är så bra som aktiens pris vill visa. Med P/E-tal menas aktiens pris i förhållande till bolagets vinst. Dela aktiekursen med vinsten per aktie så får du ett värde. Det visar i princip på markandens förväntningar på ett bolag. Ju högre P/E-tal ju sämre då det visar på att aktien är övervärderad.
Kan man dra några lärdomar av Aktiestinsen?
Jag skulle säga att man kan lära sig väldigt mycket av honom, både när det gäller grundinställning till sparande och när det gäller investeringsstrategi. Det man ska ta med sig från Lennart Israelsson är för det första att man mycket väl kan tjäna mycket pengar på aktier men att det också kan ta tid, beroende på hur mycket man har att röra sig med som startkapital. Och även om man har ett väldigt litet startkapital så kan man ändå med tiden bygga en formidabel portfölj.
Har man rätt inställning och jobbar på så kan man göra mycket. Hans inställning att aldrig sälja aktier har också lett till att han har varit med om ett flertal aktiekrascher där han förlorade stora delar av värdet i sina aktieportfölj men trots detta blev han inte avskräckt eller nedstämd. Han ser istället fördelar med nedgångarna och han visar att man faktiskt utan problem kan återhämta sig igen.
När det gäller hans strategi så kan man om man vill ta med sig detta att det är bra att investera långsiktigt och att kanske inte sälja aktier om det inte känns väldigt viktigt och att det många gånger kan vara bättre att härda ut i nedgångar snarare än att försöka sälja vid nedgång och köpa tillbaka inför uppgång (vilket kan vara väldigt svårt att pricka in). Dessutom kan man även ta med sig att direktavkastning och aktier med utdelning är ett stabilt alternativ som man med fördel kan satsa på.