Visst var man skeptisk till att det verkligen skulle hända men nu har det alltså verkligen skett och Storbritannien har valt att gå ur EU. Det är givetvis en ganska stor grej med tanke på att det är första landet som någonsin lämnat EU och på sikt kan det ha många effekter. Det man i första hand är intresserad över på kort sikt är nog hur britternas beslut påverkar oss svenskar och våra plånböcker. Det ska jag försöka gå igenom.
Tyvärr kan vi nog räkna med att det är huvudsakligen negativa effekter som kommer från Storbritanniens uttåg ur EU. Om man ser till unionen i sig så är det så klart inte så bra om ett av de stora och viktiga länderna väljer att lämna. Det skapar oro både ekonomiskt och ur en allmän synpunkt, t ex när man tittar på framtiden för EU och ifall andra länder eventuellt följer deras exempel.
Ekonomiskt är det inte heller några glädjande nyheter och både på kort sikt och lite längre sikt kan detta leda till lite sämre ekonomiska förutsättningar. Detta även för oss svenskar. Det som är mest intressant är kanske hur det kommer att drabba oss svenskar och om min plånbok kommer att känna av Brexit. Tyvärr kan det nog bli så.
Oro på börsen till följd av Brexit
En av de mer uppenbara följderna av Brexit är att det har blivit en stor oro på framför allt Europas börser men även i andra delar av världen. Även i Sverige känner vi helt klart av denna oro och Stockholmsbörsen har gått ner en del. Många svenskar har pengar investerade i antingen aktier eller aktiefonder och dessa påverkas av allmänna börsnedgångar och en orolig marknad.
Ifall du har aktier eller fonder har du säkert märkt av nedgångar och att dina investeringar har förlorat lite i värde. Inför omröstningen var det inte så många som trodde att britterna verkligen skulle rösta för att lämna EU och därför gick faktiskt börserna runt om i världen upp en del. När det sedan blev klart att lämna-sidan vunnit så blev det en ordentlig reaktion på börsen och en ganska stor nedgång.
Stockholmsbörsen föll direkt när den öppnade men sedan dess har den faktiskt återhämtat sig en del, fast den är ännu inte tillbaka på samma nivå som innan Brexit. Det verkar som att vi har stabiliserat oss ganska bra för tillfället men det innebär inte att det inte kan komma fler nedgångar med tiden.
För dig som har ett långsiktigt sparande bör inte Brexit och den tillfälliga turbulensen vara något att oroa sig speciellt mycket över. När du har en lång sparhorisont ska du helst undvika att sälja och köpa bara som en reaktion på tillfälliga händelser. Försök att se på det långsiktiga perspektivet och var lite kylig. Om du inte behöver använda dina pengar inom de närmaste åren så är det bättre att låta dem vara kvar, så kommer dina investeringar förmodligen att återhämta sig fint igen.
Det är givetvis aldrig fel att fortsätta att sätta in mer pengar i sitt sparande under tiden. Om du har ett månadssparande kan du fortsätta köpa fonder eller aktier nu precis som tidigare. Det är ett bra läge att köpa mer när börsen har gått ned, då kan du få lite extra rabatt på dina köp. Att sprida ut sina investeringar över hela året är rent allmänt en bra taktik.
Räntor och bolån etc
Allmän oro när det gäller den europeiska ekonomin eller världsekonomin påverkar helt klart Riksbankens prognoser för styrräntan och hur de tänker gällande inflation och liknande. När det blir oroligt är det troligt att de är mer försiktiga med att höja räntan och därför kan det helt klart tänkas att Riksbanken väljer att justera sin plan för räntan de närmaste åren.
Brexit kan alltså mycket väl innebära att vi behåller räntan på en riktigt låg nivå längre än vi annars hade gjort. Resultatet av detta är fortsatt låga bolåneräntor och en lite längre period av låga räntor framöver. Även de bundna lånen kan få lite lägre räntor till följd av detta. Riksbanken har nästa möte och beslut om reporäntan den 6 juli och då får vi veta vad de tänker och hur deras prognos har förändrats sedan tidigare.
Valutor och resor
Det kan vara lite lurigt att hålla reda på hur saker och ting påverkas av en sån här grej. Storbritannien kommer själva att påverkas negativt av att lämna EU och deras ekonomi kan mycket väl få en stor törn. Något som då påverkas är pundet. Det har redan gått ner en hel del och kan säkerligen ligga riktigt lågt ett tag framöver.
Ett billigt pund är inte dumt för alla som tänkt åka och besöka Storbritannien i sommar eller till hösten. Det blir då lite billigare att leva och ha kul under sin semesterresa. Det är något du kan dra nytta av om du redan planerat en resa eller så kan du helt enkelt besluta dig för att utnyttja situationen och köra en oplanerad tur till landet.
Det som man ska tänka på är dock att den svenska kronan endast har stärkts mot pundet. Den har dock istället tappat mot dollarn och euron, så om du hade tänkt dig en semester i ett annat EU-land som har Euro som valuta eller om du funderat på att besöka USA kan det istället leda till att saker och ting blir lite dyrare.
När det gäller resande i övrigt, t ex rörlighet mellan länder, så har Storbritannien fortfarande samma avtal som de hade när de var med i EU, så det blir inga problem med att resa till eller från landet. Med tiden kommer de förmodligen att se över hur de vill göra med rörligheten och det kan tänkas att det blir förändringar, fast det kommer ta ett par år att fastställa exakt hur detta ska utformas.
Företag och jobb
Handeln mellan Sverige och Storbritannien kommer helt klart påverkas av Brexit. Landet är en av Sveriges största handelspartners och vi har mycket export till dem. Svensk export och exportföretag kommer säkerligen att påverkas negativt av Brexit och detta kan på sikt ha negativa ekonomiska konsekvenser.
Man kan väl säga att sådant som är dåligt för företagen i förlängningen också är dåligt för oss vanliga svenskar. Företagens osäkerhet och en försämrad ekonomi kan leda till att en del saker får högre pris och det kan på sikt även leda till att det finns färre jobb. Exakt hur såna här saker kommer att påverkas och på vilken nivå är givetvis extremt svårt att säga men vi kan räkna med att Sveriges ekonomi på ett eller annat sätt kommer att hämmas.
När landets företag och deras vinster påverkas negativt så blir det också ofta så att våra plånböcker påverkas på ett eller annat sätt. Förhoppningsvis blir effekterna inte så stora, men det enda vi kan göra är att avvakta och se.
Framtiden
Mycket hänger givetvis på vad som händer fortsättningsvis i Europa och ifall fler länder också kan tänka sig att lämna EU. Om det skulle inträffa skulle det leda till mer ekonomisk oro och varje enskilt land skulle förmodligen få svagare ekonomi. På sikt skulle det kunna innebära en lite större europeisk kris och då är givetvis varje land i Europa utsatt.
Det går inte att göra så mycket som privatperson för att planera eller skydda sig mot framtiden utan det handlar mycket om att vänta ut och se vad som händer. Man kan så klart försöka göra upp en plan för sina investeringar för att skydda sig mot framtida nedgångar på de europeiska börserna men det är så pass oklart att det är svårt att göra allt för mycket. Man kan om man vill så sakta flytta t ex fonder från Europa och mer globalt, men det gäller att göra det smart och att hitta rätt läge. Det är ju inte heller helt säkert att det är rätt att överge Europa med tanke på att vi inte vet vad som komma skall.