Det här med att träna och att hålla sig i god form är inte helt lätt. För en del kanske det kommer naturligt och att det är en del av ens liv att hålla på och träna men för andra, så som mig själv, kan det vara en kamp att hålla sig motiverad och köra på.
Jag är en klar periodare när det gäller att träna. Ibland håller jag igång ordentligt och spelar tennis, går till gymmet och springer men sen kommer det ofta en mellanperiod där jag tappar taget och inte gör så mycket alls. De där perioderna är farliga då man förlorar sin goda form och det kan även hända att man inte är riktigt lika slank som man skulle vilja vara.
Att hålla igång med träning kan vara ett dyrt nöje (eller en dyr plåga) om man ska betala gymkort, eller ifall man ska boka en tennisbana några gånger i veckan osv. Många sporter kostar pengar i form av utrustning, kläder / skor, medlemskap och avgifter och ibland känner man att det är lite väl dyrt för en tunn plånbok.
Jag köpte nyligen ett nytt gymkort till mitt gym. Det var delvis för att jag var sugen på att gymma men också som en slags omvänd morot. Jag tänkte lite att om jag nu betalar en massa pengar för medlemskapet så kommer jag känna mig tvingad att gå dit för att jag annars ju bara förlorar pengar. När det gäller gymkort och liknande saker där man betalar för en viss tid och sedan kan utnyttja det hur många gånger som helst under den perioden blir ju på ett vis billigare ju fler gånger man går dit.
Jag tänker att om jag köper ett gymkort för 2000 kr och går dit 20 gånger så har varje gymbesök kostat 100 kr. Går jag dock dit 30 gånger så kostar det bara 67 kr per gång och går jag dit 40 gånger så är det endast 50 kr per gympass. Jag försöker alltså utnyttja min egen snålhet för att bli motiverad. Det funkar dock inte alltid så bra, även om pengar i sig kan vara en ganska bra motivator.
Boka in något som du måste göra
För att komma ur min svacka med dålig träning kom jag på ett annat sätt att motivera mig själv. Jag tog helt enkelt och anmälde mig till Midnattsloppet i Stockholm i augusti. Där springer man en mil i en ganska backig terräng. Jag är helt klart inte i form just nu och har dålig kondition eftersom jag inte har sprungit på länge, så jag skulle inte kunna utföra det loppet i mitt nuvarande tillstånd.
Tanken är att jag ska kunna motivera mig själv (eller tvinga mig själv) att börja springa regelbundet och bli bättre på att träna, så att jag kan genomföra det här loppet på ett godkänt sätt om ca 2,5 månader. Om inte det här med slöseri med gymkortet funkade som motivation så kanske det istället fungerar med en sådan tuff utmaning tänkte jag.
Midnattsloppet kommer att springas av väldigt många och det kommer också vara många som tittar på. Av det skälet vill man ju inte ha en allt för dålig tid och man vill inte se ut som en halvdöd sandsäck där man släpar sig fram. Motivationen är alltså att man ska få en tid som folk inte skrattar åt och dessutom att man själv känner att man faktiskt gjort något som är en stor utmaning.
Kostnaden för att komma i form behöver alltså egentligen inte vara så hög. Jag betalade ca 400 kr för att min plats i Midnattsloppet och i grund och botten är det allt man behöver lägga. Jag har betalat 400 kr för att få en stor dos motivation att börja träna och att hålla igång hela sommaren.
I det här fallet valde jag att även köpa ett par nya löparskor, men jag hittade dem på rea så de var inte så värst dyra. Detta är ju dock inte alls ett måste utan man kan klara sig fint med det man har. Om man vill lägga lite extra pengar på kläder och skor att springa i kan man göra det men det är till stora delar en lyx och inte på något vis avgörande för framgången.
Ett billigt sätt att hitta tillbaka till träningen
Jag har tidigare spelat en del tennis och nu på sommaren kan jag som tur var spela utomhus på en gratis tennisbana. På vinterhalvåret tvingas jag dock spela inomhus om jag ska spela och då måste man boka en bana och betala. Det kan kosta 100 kr per person för ca en timme. Ska man då spela tennis en till två gånger i veckan blir det genast ungefär 400 – 800 kr i månaden bara för hyra av banan.
Jag är egentligen inte så förtjust i att bara ge mig ut och löpa eftersom jag tycker att det är ganska tråkigt. Jag behöver något att göra som motiverar att jag springer, t ex jaga en boll av något slag. Då tänker jag inte på att jag springer på samma vis. Men när man har ett mål av det slaget som Midnattsloppet så blir det lite annorlunda. Då handlar det inte så mycket om att bara ge sig ut och springa utan man har ett konkret mål och kan lägga upp en plan.
Ifall man kan hitta den här typen av motivation genom att gå med i någon slags evenemang så kan man faktiskt skapa billig träning åt sig själv. Jag behöver inte ett dyrt gymkort eller boka tennisbana eller liknande – det räcker att jag har ett mål att kämpa mot som gör att jag ger mig ut och springer. Jag har alltså hittat något som faktiskt kan tänkas funka som motivation och som kostade endast 400 kr.
Om jag tänker mig att jag springer i snitt 2,5 löprundor varje vecka fram tills Midnattsloppet så skulle det bli på ett ungefär 25 löprundor. Det enda jag har betalat för att få till de här löprundorna är de 400 kr som jag betalade i anmälningsavgift och det skulle alltså innebära att varje löprunda i sig har kostat mig (med mitt sätt att räkna, vilket en del kanske tycker är lite löjligt) endast 16 kr.
Det återstår ju givetvis att se om jag verkligen lyckas hålla igång hela sommaren men jag känner mig sugen just nu i alla fall. Detta trots att jag som sagt vanligen inte är något större fan av löpning. Ifall jag lyckas med att träna bra inför det här loppet och gör hyfsat bra ifrån mig så ska jag försöka anmäla mig till något annat som går av stapeln lite senare. På så vis får jag ett nytt mål att kämpa mot.
Just nu tror jag att det nästa målet skulle kunna vara att delta i ActionRun i Borås, som gick av stapeln i maj detta året och troligen samma nästa år. Det är en cool hinderbana mitt i centrum som ser ut att kräva både uthållighet och styrka, vilket gör att jag blir tvungen att träna både för att få kondition och lite mer styrka i kroppen. Perfekt nästa steg att ta tycker jag.
Några allmänna tips för dig som vill träna billigt
Det bästa tipset är att hitta träningsformer som är gratis. Att ge sig ut att springa kostar så klart ingenting och det är ett väldigt bra sätt att träna. Du som vill bygga muskler kan faktiskt också göra mycket av det gratis. Det finns många bra övningar du kan göra hemma som inte kräver några redskap (hej armhävningar och situps). Du kan också ge dig ut i skogen t ex för att använda naturen som hjälpmedel. Där kan du släpa eller lyfta stockar, bära stenar och kanske till och med bygga dina egna enkla maskiner med lite fantasi.
Ifall du gillar bollsporter kan man ofta hitta platser att spela på som är gratis att använda. T ex har vi tennisbanor som vi kan använda utan kostnad och det finns vanligen även basketplaner som går att låna eller ett fotbollsmål man kan sparka lite boll i när det är ledigt. Det finns ganska många sporter man kan utöva på en vanlig gräsmatta någonstans. Samla några vänner och kör igång.
Ifall du funderar på att köpa något lite dyrare för att få motion och träning så kan du fundera igenom det hela och avgöra om det är värt pengarna. Vissa saker kostar en del i engångsavgift. Som exempel kan vi ta att du skulle vilja börja paddla kajak. Du tycker att det låter spännande och du får både frisk luft och motion.
En kajak kanske dock kostar någonstans runt 10 000 kr om man ska ha en hyfsat bra, vilket inte är direkt billigt. Om du har så pass mycket pengar att lägga på en kajak så kan du fundera lite på hur ofta du faktiskt kommer att använda den. Det är lite samma princip som men mitt gymkort. Ifall du köper kajaken och ger dig ut 40 gånger under en säsong så skulle det innebära en kostnad per gång på ca 250 kr. Det låter ju ganska ok för en så pass rolig grej som att paddla kajak. Men ifall du tror dig bara ha tid att åka ut ca 15 gånger så skulle kostnaden per gång bli 667 kr. Det låter inte riktigt lika prisvärt i mina ögon. Du kan då fundera på om det kanske är lite väl dyrt med en kajak, om du inte har mer tid eller lust än så.
För dig som har motivationsproblem finns några lösningar. En lösning är att prova att göra som jag har gjort och hitta på någon slags utmaning som du ska klara efter en viss tid. Detta tvingar dig att träna så att du inte misslyckas. Det kräver givetvis att du har så pass mycket stolthet att du känner dig tvungen att träna så att du inte skämmer ut dig.
Annat bra tips är att hitta en eller flera vänner att träna tillsammans med. Att träna tillsammans är riktigt bra eftersom man pushar varandra. Ifall du t ex inte är sugen en dag så kanske din kompis är sugen och kan få med dig ut ändå. Hade du varit själv hade du troligen bara stannat inne den dagen och ätit godis vid tv:n istället. Det funkar lika bra även på andra hållet, om du en dag är motiverad och din kompis vill sitta hemma. Är du normalt dålig på att hitta motivation kan du försöka träna tillsammans med en kompis som är duktig på att träna. Samtidigt kan du ju även försöka välja en annan kompis som är likadan som du – någon som försöker hitta kraften att komma igång. Då kan ni kämpa tillsammans.