Att det inte är helt enkelt med ekonomi, lån, räkningar och alla såna här saker är kanske inte helt konstigt. Det är inte alla som är duktiga på matematik eller på att förstå hur man ska räkna ut olika saker så som ränta, total kostnad för ett lån och så vidare. En del tycker att sånt här är enkelt och förstår precis men för andra kan det låta som rena grekiskan.
Det är dock förvånansvärt många som har dålig koll på hur olika saker fungerar inom ekonomi eller när man ska låna pengar osv. Det är också förvånansvärt många som har fruktansvärt dålig koll, vilket är lite skrämmande. Inte alla de som har svårt att förstå kan be om hjälp eller tar sig tid att be om hjälp med förklaringar om hur saker och ting faktiskt fungerar. De bara kör på ändå – vilket kan leda till problem.
Varje gång det görs en undersökning, där man exempelvis frågar hur mycket svenskarna vet om amorteringskrav på bolån (eller andra saker av samma karaktär), brukar resultatet bli att det är allt för många som svarar fel eller som säger att de inte vet. Sådana undersökningar visar på att vi har en för låg kunskapsnivå rent allmänt och när det handlar om ekonomi är risken att okunskap leder till dåliga beslut och att man på så vis förlorar pengar.
Det är framför allt de som har låg inkomst som verkar ha sämre kunskaper, vilket på ett vis kanske är logiskt men det är samtidigt dumt eftersom det är dessa personer som har mest att förlora på att göra fel och i många fall även mest att vinna på att optimera sin privatekonomi. När man har en lägre inkomst är varje krona viktigare och varje grej som kostar mer eller som påverkar privatekonomin negativt blir viktigare att hålla ordning på.
Farligast ifall man inte tar sig tid att lära
Att inte ha så bra koll på alla aspekter av privatekonomi och lån är i sig kanske inte så farligt. Det är många som inte har så bra koll men som ändå klarar sig bra. Det viktigaste är inte att man kan allt utan att man tar sig tid att lära sig saker och att kontrollera hur det ligger till.
Om man exempelvis ska ta ett lån bör man givetvis ha koll på hur mycket man måste betala för lånet och lite vad villkoren säger. Ifall du inte vet tillräckligt mycket om sånt här kan du heller inte veta ifall du har råd att ta lånet, vilket är väldigt farligt på sikt eftersom du kan råka i trubbel om du inte återbetalar lånet så som du ska.
Det allra farligaste man kan göra är att inte försöka att lära sig mer eller att inte ta till sig ny kunskap. Man behöver inte kunna allt och vara duktig på att räkna och på hur allt funkar med lån, ränta och olika ekonomiska begrepp, men man måste åtminstone vara redo att ta reda på svaren innan man lånar pengar eller gör val som påverkar ens privatekonomi.
Du kan ställa frågor till vänner, till banken, till en skuldrådgivare eller kanske på något forum på nätet osv. Du kan även läsa på i ämnet. Det finns väldigt mycket information på Internet men även i vanliga böcker. Vilket eller vilka alternativ du ska välja beror givetvis på vilken typ av fråga det gäller. Försök att aldrig ta ett lån eller liknande ifall du inte har ganska bra koll på vad det innebär.
Tv-program som hjälper till att öka förståelsen
På TV3 kan man se programmet Lyxfällan som försöker hjälpa olika personer som har hamnat i ekonomisk knipa och har stora skulder. Ofta beror det på att de har stora obetalda lån som kostar mycket men även att de lägger pengar på olika onödiga och dyra saker som de inte har råd med.
Allt för ofta verkar det som att okunskap eller ovilja att förstå har spelat en ganska stor roll. Många som hamnar i ekonomiska problem har gjort det för att de inte riktigt har vetat vad de har hållit på med eller hur deras beslut kommer att påverka deras ekonomi.
Lyxfällan är ett bra program på så vis att det kan avskräcka många och det visar på hur illa det kan gå ifall man inte sköter sin ekonomi. Dessutom förklarar de på ett ganska lättförståeligt sätt hur det fungerar med olika grundläggande saker som man bör ha koll på. De förklarar hur dyrt det är med en massa lån och liknande och visar även lite olika tips på hur man kan komma ur en dålig situation och få en bättre ekonomi.
Ett annat tv-program som nyligen dragit igång är det som går på SVT som heter Låna för livet (tisdagar kl 20.00 på SVT2). Där får familjer med dålig ekonomi hjälp av bland annat sparekonomen Claes Hemberg. I detta program får man lära sig väldigt många bra saker om hur man ska tänka ekonomiskt och vilka risker som finns i en vanlig privatekonomi.
Utöver tv-program finns även flera bra podcasts om ekonomi och placeringar som man kan lyssna på helt gratis. Där kan man få en del bra råd och även öka på sin kunskap om sparande, ekonomi, lån och annat viktigt. Som en bonus kan man kanske även få en del placeringstips etc. Sök gärna efter poddar om ekonomi och se om du kan hitta något. De kan faktiskt många gånger vara underhållande och hjälpa till inte bara med information och tips utan även som ett sätt att öka intresset för ekonomi och intresse är nog i sig grunden till att vilja lära sig mer.