Nyårslöften för privatekonomin 2016

Rösta gärna på något i “Månadens fråga” till vänster under menyn! Det tar bara några sekunder och ger lite intressant info till alla besökare. Tack!

Ännu ett år har svept förbi och det känns som att det gick fort, som vanligt. Ser man till vad som har hänt i världen och i Sverige så har väl det här året varit lite sådär. Det har hänt en del dåliga och tråkiga saker så som terroristattentat i Paris, Greklandskrisen, stora flyktingströmmar till Europa bort från hemska IS och så vidare.

På ett ekonomiskt plan har väl inte året varit någon höjdare heller. Greklandskrisen har som sagt påverkat Europas och Sveriges ekonomi en hel del. Volkswagen och deras härva med fejkade mätningar av utsläppen drog ner börser både här och där. Andra händelser, av både ekonomiskt och politiskt ursprung, har också varit med och hämmat den ekonomiska tillväxten.

Svenska börsen har inte varit mycket att hurra för rent allmänt. Det har gått upp och ner, fram och tillbaka, och när man börjat hoppas att den skulle återhämta sig och bli stabil igen så bara vände den och började ytterligare en nedgång. För den som investerat i aktier eller fonder har det helt klart varit lite frustrerande.

Mitt år privat har dock varit bra, om man bortser från att mina investeringar inte direkt har gått lika bra som jag hoppades. Om jag tittar på andra aspekter av livet så har det sett lite ljusare ut då jag t ex har förlovat mig under hösten. När jag ser tillbaka på året så ser jag givetvis ett turbulent börsår och en turbulent världsekonomi, men jag ser också många bra stunder i privatlivet.

Sammanfatta det ekonomiska året som gått och planera framtiden

Om jag väljer att titta på det ekonomiska så har det huvudsakligen inneburit att mina investeringar, som mestadels finns i fonder i dagsläget, har varit lite skakiga totalt sett. Det har inte varit jättedåligt men helt klart inte bra heller. Men nu är det dags för ett nytt år och då är det logiskt att försöka blicka framåt.

Jag ska givetvis titta tillbaka på året som har gått och försöka dra slutsatser utifrån det. Vad har varit dåligt, vad har varit bra, varför har det varit dåligt eller bra och vad ska jag göra annorlunda och förbättra inför nästa år? Det finns ganska många frågor att ställa sig. Att ta sig tid att analysera hur man har klarat sig och skälen till positiva och negativa saker är viktigt eftersom det ger dig information som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

Det är dock väldigt bra att du börjar planera framåt, inför 2016, och försöker få bra ordning på din privatekonomi. Alla har vi olika saker som vi behöver jobba på eller som behöver lite extra omsorg och därför kan jag inte ge några konkreta råd om vad du bör fokusera på inför nya året. Jag kan bara fundera över vad jag själv bör göra.

Mina ekonomiska nyårslöften för 2016

När jag blickar framåt och funderar över 2016 så försöker jag komma på vad som kommer att vara nyckelbitarna i min egen ekonomi det här kommande året. Vad är det som blir avgörande för just mig? Vad kan jag göra bättre och vad ska jag tänka på?

Det som är viktigt för mig kanske inte är lika viktigt för dig som läser. Det beror mycket på din situation och vad som komma skall under 2016. För min del handlar det om en del lite mer allmänna saker och ett par väldigt specifika saker.

De allmänna sakerna är sådant som alla bör fundera på. Jag har som mål att bättra på mitt sparande – både långsiktiga sparandet och buffertsparandet – så att jag känner en större ekonomisk trygghet och känner att jag har pengar inför framtiden till sådant som jag vill eller behöver göra. Exakt hur jag ska genomföra detta är något jag måste fundera igenom. T ex kanske jag kan spara in pengar på något annat och lägga dessa på sparande.

Jag vill också se över mina investeringar och se så att jag är nöjd med var pengarna är placerade. Efter förra årets dåliga börsår skulle jag verkligen vilja att det här året blev riktigt bra, men då kanske man också måste vara lite aktiv. Jag tror att nästa år rent allmänt kommer att vara bättre på aktiemarknaden men man bör givetvis inte bara förlita sig på att marknaden kommer att vara starkare, utan även själv fundera på hur man kan optimera sina chanser.

Slutligen vill jag bli bättre på att ha koll på utgifterna och få en lite bättre balans där så att jag inte slösar bort onödiga pengar. Det kräver nog att jag gör en allmän genomgång av min budget och kollar igenom olika utgifter så som försäkringar, elavtal och annat för att hitta eventuella saker att spara in pengar på. Lite mer specifikt skulle jag även vilja titta närmare på matkostnaderna och fixa ett lite mer strukturerat system för hur jag och min sambo handlar mat och delar på matkostnaderna. Det känn som att vi skulle må bra av att ha lite bättre koll på exakt hur mycket pengar vi gör av med på mat.

Mer specifika saker som påverkar just min privatekonomi

En sak som är unik för just mig är att jag ska bosätta mig i Spanien under tre månader nu till våren medan min sambo har sin praktik där. Jag får äran att göra henne sällskap där nere, vilket lyckligtvis fungerar för mig eftersom jag driver ett eget företag och kan arbeta från lite var som helst. Att flytta iväg till ett annat land en period har dock en del ekonomiska konsekvenser och dem vill jag gärna få lite bättre koll på.

Själva flytten skapar en del nya kostnader i form av boende i Spanien plus alla fasta kostnader där så som el, vatten, internet, mat och liknande. Självklart vill man ha det trevligt när man är i Spanien (med tanke på att det känns lite som en lång semester – även om det inte kommer vara någon direkt ledighet från jobbet medan vi är där) men det gäller att hitta en bra balans mellan lyx och alla kostnader som uppstår när man är utomlands.

Jag sätter upp som mål för början av året att försöka hitta ett prisvärt boende och att räkna på de olika kostnaderna för den här utlandsvistelsen så att jag och min sambo har råd att göra detta utan att vår ekonomi blir för ansträngd totalt. Vi har givetvis kvar ganska många av våra normala utgifter här hemma i Sverige även när vi är iväg i Spanien och då känns det extra viktigt att ha bra koll, så att man inte hamnar i en situation där pengarna inte räcker till.

Nästa sak som är lite mer specifik för mig är att min sambo efter sommaren troligen kommer försöka hitta sitt första heltidsjobb efter studierna. Det innebär förmodligen två saker. För det första kommer hon få en riktig inkomst istället för att vara en fattig student. Det är givetvis trevligt för vår gemensamma ekonomi eftersom att vi kan fördela hushållskostnaderna lite mer jämnt då istället och även få mer pengar över i slutet på månaden.

Den andra delen av detta är att vi troligen kommer flytta i samband med att hon hittar sitt jobb. Vi har ingen aning om vart vi ska flytta i dagsläget eller var hon kan tänkas få jobb osv, men det spelar kanske inte så stor roll. Den stora grejen är att vi ska flytta rent allmänt.

Flytten i sig innebär ganska stora förändringar ekonomiskt. Vad för boende kommer vi hitta, hur mycket kommer det att kosta, vilka extra kostnader tillkommer utöver vad vi är vana vid osv? Om vi skulle flytta till ett hus är det ganska stor skillnad från att bo i lägenhet, som vi gör nu. Det krävs en hel del funderingar både på finansiering av köp av boende och de fasta kostnaderna.

Av det här skälet är ett av mina löften till mig själv att börja planera hela den här grejen med ny bostad i god tid och att försöka förbereda mig så gott det går. Givetvis kan det behövas pengar till kontantinsats osv om vi ska köpa ett hus, så det är något att fundera på. Det är en sak som man gärna behöver börja tänka på i god tid. Sen behöver man även fundera på hur stora boendekostnader man egentligen skulle ha råd med inom sin budget i dagsläget.

Liten sammanfattning

Vad man ska fundera på inför 2016 är som sagt väldigt personligt. Vissa saker som att göra en budgetgenomgång och se över sina utgifter är något som alla med fördel kan och bör göra. Sedan får man försöka fundera över vilka svagheter man har i sin ekonomi och vad man vill jobba på och förbättra.

Utöver det finns det alltid mer specifika saker som kan komma att påverka ekonomisk. Om du planerar att göra några förändringar under året som kan påverka ekonomin har du kanske där en del saker du behöver fundera över. T ex om du tänker dig att köpa en ny bil, en ny bostad, byta jobb eller liknande. Det är då en fördel att fundera lite på detta i god tid och att se till att man planerar ekonomin tillsammans med övriga saker.

För min del handlar det mycket om att försöka räkna ut hur mycket min ekonomi klarar av och vad jag kan och inte kan göra med de pengar jag tjänar. Det blir lite extra intressant eftersom att vi är två – för då måste jag fundera på vad vår gemensamma ekonomi klarar av och vad som händer när min sambo får ett riktigt jobb osv. Även om det kan låta som en tråkig grej att fundera över sina ekonomiska begränsningar så är det inte alls så illa. Det ger istället möjligheten att få ut max av det man har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *