Cirkulärt är bra för miljön och plånboken

Att återanvända saker, köpa begagnat och att tänka cirkulärt är en del av framtiden. Något vi alla bör bli bättre på. Det är bra för miljön och kan spara på naturresurser när man slipper tillverka lika mycket nya prylar hela tiden. Men det kan också vara väldigt bra för den egna plånboken.

Det är såklart mycket bra att tänka på miljön och att återanvända saker av den anledningen, men hade det varit dyrare att göra det än att köpa nytt så hade man kanske ibland tvekat. Man kan jämföra det med att handla ekologisk mat t ex, där detta kostar mer. Man vill givetvis göra det men ibland känns det inte rimligt att betala mer för dessa produkter.

Att köra cirkulärt är något man bör eftersträva men här har man ju bonusen att det är klart billigare att handla begagnade / återanvända produkter. Man behöver alltså inte offra extra pengar på att välja det bästa alternativet.

Det finns massor med produkter som funkar ypperligt att köpa begagnade och då räknar jag givetvis bort uppenbara saker som bostäder, bilar och sådant där det är standard att köpa begagnat. Jag tänker mer på barnprylar, möbler, sportutrustning, kläder och accessoarer, elektronik osv. Sådant som många kanske vid första tanke tänker att man ska eller vill köpa nytt.

Plånboken gör en stor vinst

Det trevliga med att leva och tänka cirkulärt är att det är en väldig vinst för plånboken. Man kan spara så mycket pengar på att köpa begagnat istället för att köpa nytt. Priser faller riktigt snabbt så fort en sak inte längre kan räknas som ny. 

Om man köper en ny mobiltelefon och vill sälja den ett par månader senare är det genast ett nytt lägre pris som gäller, även om telefonen fortfarande är som ny och den senaste modellen från tillverkaren. Jag kan dock tänka mig att många saker (kvalitativa produkter som håller bra) kommer att tappa mycket mindre i värde i framtiden bara för att de är begagnade / tidigare använda.

Blir det vanligare att handla begagnade produkter så kommer det att bli mer standard och folk kommer att bli mindre rädda för att köpa sådana saker. Därmed kommer priset mer att baseras på vad man får och inte så mycket på att det måste vara ett rimligt prisavdrag bara för att produkten är begagnad. Lite som det redan nu funkar med bostäder.

En bra deal med begagnat i de flesta fall

Men just nu kan man ofta göra en bra deal genom att handla begagnat. Det är trevligt att kunna köpa en produkt till ett klart lägre pris än om man skulle köpa nytt. Om man vill köpa en barncykel så kanske man kan hitta en sådan för 700 kr istället för 2 500 kr. Kanske är den inte i 100 % toppskick men så länge den funkar bra och ser ok ut så kan det klart vara värt det.

Du kan då i praktiken köpa iaf tre cyklar begagnat för priset av en ny cykel. Inte för att du kommer att köpa tre stycken samtidigt men du kan byta mycket oftare om det skulle vara så att de begagnade cyklarna du satsat på inte håller lika bra. Dock ska man inte alls tro eller tänka att en begagnad produkt behöver vara sämre eller hålla kortare tid än en ny. Är det en kvalitetsprodukt så kan den mycket väl hålla väldigt länge.

Det är givetvis svårt att säga exakt hur mycket man kan spara på att köpa begagnat, både gällande specifika saker och rent allmänt över en viss period som ett år. Det varierar såklart mycket beroende på hur hårt man går in i att köpa begagnat, vad man köper, om man har tur med utbudet och priserna när man ska köpa osv.

Det man kan säga är att det går att spara mycket och att det kan vara extra bra för den typ av saker som behöver köpas ganska ofta. Barngrejer är ett bra exempel eftersom de växer ur saker väldigt snabbt, både kläder och prylar, och de byter sporter och uppgraderar konstant.

Sälj vidare utan någon direkt förlust

En bonus med saker man har köpt begagnat är att man ofta kan sälja dem vidare sen igen, utan att förlora så mycket i mellanskillnaden mellan köpeskilling och försäljningspris. En produkt tappar mycket i pris när den går från ny till begagnad men den tappar inte så mycket från ett begagnatköp till nästa.

Hittar man bara vettiga priser på sina begagnade prylar så kan man ofta sälja dem till mer eller mindre samma pris några år senare igen. Det gäller såklart att man sköter om det man äger och att de håller sig hela och fina, men om det nu går vägen så kan man kanske sälja något till nästan samma pris som man själv köpte för.

Då går inget förlorat i den transaktionen, vilket det alltid gör om man köper nytt. Att sälja sina saker när man inte längre använder dem är ett allmänt bra trick för att få in lite mer pengar i sin ekonomi och man kan sälja av t ex en gammal mobiltelefon istället för att den ligger och skräpar i en låda. Men man kommer inte få i närheten av samma pris som man nypriset om det inte är något speciellt.

Tänk efter när du köper för att hitta de bra sakerna

Så länge man väljer med omsorg och kollar upp att det man köper är helt och fungerar så är det inga problem att köpa begagnade saker. En del är helt klart rädda för att köpa begagnat och tänker att det är sämre, skabbigare, ofräschare eller vad det nu kan vara. Mycket av det tänket är bara något som sitter i hjärnan och inte sant dock.

Risken man tar är att det man köper inte är i så bra skick som man hoppats på och kanske inte fungerar 100 % eller är slitet osv. Om man vet om att det kan vara så och köper ändå för att det är billigt så är det en sak – det är mer när man tror att man köper något som är i bra skick men som inte är det som det kan bli lite tråkigt.

Då gäller det att vara lite extra noga i sin research och ställa frågor, kolla bilder och kanske även komma och kolla på saken i egen hög person. 

Om det är något dyrare eller något som behöver fungera och som man inte kan kontrollera med hjälp av en bild kan det behövas en inspektion på plats. Det kan ibland vara aningen osmidigt, iaf om inspektionen leder till att det inte blir något köp och man har slösat bort tid och kraft på att åka någonstans.

Dock är det normalt värt det ändå. Man gör bara en sådan inspektion när det är något dyrare som ska köpas och resten av tiden får man ställa värdet / priset i förhållande till hur mycket tid man tycker det är värt att lägga. Men en viss nivå av kvalitetskontroll med frågor och bilder har man alltid råd med och det är viktigt för att kunna sålla bort de mindre bra sakerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *