Att hitta balansen i sin budget utomlands

Det blir kanske mest intressant om man bloggar om sådant som händer i livet och kan koppla ett ekonomiskt perspektiv till den egna vardagen på något sätt. Just nu befinner jag mig utomlands, närmare bestämt i södra Spanien, och därför tänkte jag skriva om problemen med att hitta en bra balans i sin vardagsbudget när man är utomlands.

Vanligen när man är utomlands brukar det handla om en semesterresa, en weekend eller kanske en eller två veckor. I mitt fall är det en längre resa då jag ska vara här i tre månader medan min sambo gör sin praktik, vilket är sista delen i hennes utbildning. Tre månader är det längsta jag någonsin spenderat utomlands i en sammanhängande period. Tidigare rekord var en månad och den gången behövde jag definitivt ha koll på min budget för att inte spendera för mer än jag hade råd med.

Ju kortare tid man är ute och reser ju mindre behöver man normalt oroa sig för hur mycket man spenderar. Är du bara ute och reser under en långweekend eller kanske en vecka så brukar du säkert också ha räknat på hur mycket det kostar med mat och nöjen och ser till att du har råd till detta.

En lite kortare resa på en vecka, eller två veckor om man känner att man har råd till detta, innebär nog i de flesta fall att man äter en majoritet av sina måltider på restauranger och kaféer. Kanske kan man äta frukost billigt om man köper lite bröd och enkelt pålägg i en Supermarket osv, men på det stora hela blir det nog lunch och middag ute varje dag.

Är man ute och reser en längre tid så måste man fundera lite mer på hur man ska göra med alla vardagskostnader för att det inte ska bli för dyrt. Den gången jag var borta en månad var jag ute på en roadtrip i USA och då fanns det ganska begränsade möjligheter att laga egen mat. Då fick det istället bli så att vi åt billig mat ute och försökte att hålla andra kostnader nere, t ex boende.

När jag nu är i Spanien i tre månader vet jag givetvis att jag och min sambo måste vara klart bättre på att hålla oss till en budget och att hitta en bra nivå på det hela. Vi kan inte äta ute varje lunch och middag för det skulle bli alldeles för dyrt. Vi har en vanlig lägenhet med normaldyr hyra plus kostnader för el, vatten och internet, så den biten kostar en del. Samtidigt som jag vet att det är viktigt så det faktiskt ändå inte helt lätt att hitta rätt balans.

Semester = unna sig en massa god mat och roliga saker

För mig är semesterresor nära kopplade till att äta god mat ute på restaurang, unna sig lite extra godsaker och att passa på att göra alla de där roliga sakerna som man vill göra även om det skulle kosta en slant. Det är så det har varit på resor med familjen under min uppväxt och det är så jag har försökt göra även på egna resor sedan jag blivit vuxen. På semestern ska man helst kunna unna sig utan att behöva tänka så mycket på att man inte har råd.

I vanliga fall är det inte heller några större problem eftersom jag har inför en resa har räknat ut att jag behöver så och så mycket pengar för att kunna äta gott och ha trevligt när jag är ute och reser och så ser jag till att spara ihop så mycket pengar utöver själva kostnaden för resan. Har man inte råd att äta ute och ha lite pengar till nöjen så är det kanske då bättre att vänta med resan tills man har råd.

Min situation nu är dock lite annorlunda då jag ska leva här i tre månader på samma sätt som jag hade levt hemma. Jag är egentligen inte på en semesterresa nu utan spenderar helt enkelt tre månader utomlands och tanken är att jag ska jobba och leva som vanligt. Visst är idén att man ska unna sig lite extra och gå ut och äta med jämna mellanrum när man nu har chansen, men det är också vår plan att vi ska försöka leva så som vi hade gjort hemma, laga egen mat osv.

Problem att hitta balansen nu i början

Vårt största problem nu i början av vår utlandsvistelse (vi kom hit i torsdags förra veckan) är att det känns lite som att vi är här på semester. Det fina vädret och omgivningarna och alla nya saker att titta på gör att det känns som att man är på en vanlig semesterresa och då blir det lätt att man kommer in i samma lunk som man är van vid på en nöjesresa.

Vi har ätit ute ganska mycket och unnat oss en del godsaker och varit i en del butiker och shoppat lite kläder osv. Det har varit trevligt och visst ska man kunna unna sig lite, men samtidigt vet vi båda att den här resan kräver att vi är lite sparsamma också.

Jag som normalt tänker ekonomiskt och är helt på det klara med att vi har en begränsad budget för vår vardag i Spanien känner att vi måste vara duktiga och laga mat hemma och inte köpa en massa onödigt men trots det är jag fortfarande lika sugen på att gå ut och äta eller att shoppa i alla dessa butiker som man inte har tillgång till i Sverige.

Som planerande och ekonomiskt ansvarsfull person blir man givetvis lite orolig för att det ska fortsätta på samma vis framöver och att vi kommer att leva som om vi var på semester trots att vi egentligen bara lever vardagsliv som råkar vara i ett annat land. Hur ska man då komma in i rätt tänk och hitta den där balansen?

Mina enga tips för att få till balansen i sin ekonomi utomlands

Det är alltid bra att göra upp en budget i förväg för att se ungefär hur mycket pengar man kan spendera per dag när man är ute och reser. I de flesta fall brukar denna budget vara klart större än om man hade räknat på en vanlig vardag hemma i sitt vanliga liv i Sverige. I vårt fall här i Spanien så bör vi ligga på ungefär samma nivå som en vardag hemma de flesta dagarna och sen kanske kunna unna oss något lite extra en eller två dagar i veckan.

När man har en budget och vet hur mycket man kan göra av med på ett ungefär är det mycket enklare att se vad man har råd med. Om man har 100 kr om dagen att spendera så måste man laga i princip all mat hemma och laga billiga maträtter. Har man 200 kr om dagen så kanske man har råd till en prisvärd middag ute men bör äta billig frukost och lunch. Har man 300 kr om dagen så finns det utrymme att äta fler måltider ute eller äta dyrare middag osv.

Du får själv avgöra vad du vill ha fokus på och hur du vill lägga upp det. Du kan t ex bestämma dig för att lägga mer krut på fredag och lördag och då äta god mat ute medan du resten av veckan äter billigare hemlagad mat. Eller så kan du fördela det jämnt mellan veckodagarna. I vårt fall känner jag att vi måste försöka laga bra prisvärd mat hemma de flesta dagar och sen kan vi unna oss lite extra till helgen.

Spardag efter slösardag

Ett tips kan vara att följa en slösardag med en extra duktig spardag. Ifall du av något skäl råkat slösa mycket pengar en dag – aningen på mat, kläder eller på andra nöjen – så kan du dagen efter bestämma att den dagen ska vara en riktig spardag. Då äter du billig hemlagad mat, undviker allt som är dyrt och håller dig till nöjen som är gratis eller väldigt billiga – t ex sightseeing, bada, kolla in kultur osv.

Håll ett öga på bankkontot

Ett annat tips är att titta till sitt bankkonto ofta. Ifall man spenderar pengar utan att fundera så mycket på hur mycket pengar man gör av med eller hur mycket man har kvar så är det lätt hänt att man tappar kollen på hur mycket man verkligen gör av med. Loggar man in på internetbanken och ser hur mycket man har kvar så är det enklare att inse att man har spenderat för mycket eller om man ligger inom sin budget.

Det kan även fungera att ta ut kontanter och använda dem huvudsakligen när man betalar eftersom man då får en bra överblick över hur mycket man har kvar varje gång man tittar i plånboken. Tyvärr är ju kontanter rent allmänt lite osmidigt så av det skälet tänker jag att det kanske är troligare att man handlar med kort.

Gör saker som inte kostar pengar

Ett klassiskt tips är att hitta trevliga aktiviteter som är gratis eller riktigt billiga. Det finns mycket man kan göra utomlands som inte behöver kosta något alls eller som man kan göra för en liten peng. Du kan sola och bada, ut och njuta av naturen, kolla in olika sevärdheter, museum kan ibland ha gratis eller riktigt lågt inträde etc.

Kontrollera din shopping

Det finns många olika saker man kan göra som inte kostar pengar. Att shoppa är ett dyrt nöje givetvis och det är alltid farligt. Att bara gå och titta i affärer utan att köpa något kan vara kul men risken är att man till slut kommer hem med en del saker i shoppingbagen trots allt. Om du vet med dig att du är en duktig shoppare kanske du ska hålla dig borta från affärerna när du vet att du inte har råd.

Ifall du verkligen vill shoppa kan du sätta en budget för dagens totala shopping. Säg att du får göra av med som mest 500 kr totalt – då måste du hela tiden väga olika saker du vill köpa mot varandra eftersom du troligen inte kan köpa alla. Eller så nöjer du dig med ett gäng billiga köp som totalt blir 500 kr. Viktiga är att du håller din budget så att du inte gör av med mer än vad du har bestämt.

Rätt inställning viktigt

För min del handlar det nog mycket om att komma in i rätt tänk. Jag måste inse att jag inte är på en vanlig semester där jag har ska äta ute och göra trevliga saker varje dag utan att jag måste hitta vardagen trots att jag är i ett annat land. Men även om man är på en vanlig semesterresa är det viktigt att ha rätt inställning.

Det handlar först och främst om att veta hur mycket pengar man kan göra av med och andra steget är att göra en plan och slutligen tredje steget är att följa den planen. Även om man vill ha kul och unna sig på sin semester behöver man ändå lägga åtminstone lite energi på att bry sig om sin ekonomi. Annars är risken att man är lite väl frikostig. Det kanske inte är så farligt just då men man ska ju även komma hem sen och då är det inte kul ifall det är ett litet extra hål i plånboken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *