Varför är ditt kreditbetyg viktigt?

Det finns ett antal saker man kan göra som innebär att ett företag vill ta en kreditupplysning i ditt namn och kontrollera din ekonomi. De större och vanligare sakerna inkluderar att ta ett lån (och inkluderar även t ex att skaffa kreditkort och att handla på avbetalning) eller att skaffa en hyresrätt.

Det finns dock även många andra saker som får företag att undra om din ekonomiska styrka, som när man skaffar olika typer av abonnemang, t ex mobilabonnemang eller en matkasse. När som helst när man är på väg att inleda en affärsrelation där en person kommer att vara skyldig någon annan pengar, t ex vid fakturaköp och liknande där vara eller tjänst kommer att erbjudas innan betalningen är tillhanda.

Kreditupplysningar är viktiga verktyg för många företag, för att de ska våga ta betalt i efterhand eller låna ut pengar till dig på något vis. Det är lätt hänt att man blir bränd om man lånar ut eller erbjuder detta till en person som har dålig ekonomi och som inte har någon bra chans att betala tillbaka det som hen är skyldig.

Kreditbetyget är en viktig del av kreditupplysningen

En vanlig kreditupplysning ger en samlad bild av en persons eller företags ekonomi genom att visa var de har för inkomster och tillgångar, skulder och liknande. Samt om de har betalningsanmärkningar eller annat som visar på en instabil ekonomi. En del av kreditupplysningen är att varje person och företag får ett betyg. Ett kreditbetyg – som ska sammanfatta ens ekonomiska styrka i en enkel siffra.

Kreditbetyget sammanställs genom att man tittar på många olika saker som är viktiga för ens ekonomi och räknar ut ett betyg för detta. På så vis kan företag enkelt se vilka som har god ekonomi och vilka som är mer tveksamma. De kan t ex då välja att neka alla att låna eller handla via faktura / delbetalning etc, som har ett betyg som är lägre än en viss nivå.

Vissa saker kan innebära ett automatiskt nej, t ex en betalningsanmärkning när du ska låna – men kreditbetyget är aningen mer flytande och kan användas för att få en mer allmän uppfattning om någons ekonomiska styrka. Betyget används flitigt för att sålla bland de som har lite sämre betalförmåga och för att minska sin risk, så det spelar klart en roll vad ditt betyg är.

Alla bör givetvis vilja ha så bra kreditbetyg som möjligt och det bästa man kan göra är att sköta om sin ekonomi så gott det går. Se till att ha fast inkomst, håll lånen nere så att du inte har onödiga eller dyra lån, låna inte för ofta, ha ett bra sparande och se till att alltid betala alla räkningar och skulder i tid.

Man kan själv jobba på att bättra på sitt kreditbetyg genom att sköta sin ekonomi och sina räkningar och skulder etc. För att höja upp betyget kan man betala tillbaka gamla lån (speciellt de dyra lånen) och se till att hålla sig ren från t ex betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Högre inkomster och sådant är givetvis också positivt.

Antalet kreditupplysningar påverkar ditt kreditbetyg

Det finns dock även en del andra saker som kan påverka kreditbetyget. Olika kreditupplysningsföretag kan ha sina egna algoritmer och räkna på olika sätt men en sak som de vanligen väger in är antal kreditupplysningar som tagits i en persons namn. Det gör att många kreditupplysningar är lika med sänkt kreditbetyg.

Tanken här är troligen att den som har många kreditupplysningar troligen har sämre ekonomi. T ex för att denna person ansökt om många lån eller försökt skaffa många kreditkort eller andra saker på kredit. Eller att många företag helt enkelt har varit tveksamma till personens ekonomi. Det är i vilket fall negativt att ha många kreditkollar i sitt namn och det sänker kreditbetyget.

Om man är ute efter att låna pengar kan det vara lite lurigt med just denna del, eftersom det kan krävas att man ansöker om lån hos mer än en långivare för att bli godkänd. Detta då speciellt om man kanske inte har den allra starkaste ekonomin och ibland kan ha lite svårt att få ett lån. Då kan det krävas att man skickar ut flera förfrågningar.

Det finns några olika sätt att lösa detta problem. Ett sätt är att välja rätt långivare – en som använder sig av “rätt” kreditupplysningsföretag. Det finns nämligen flera olika, men den största är UC (Upplysningscentralen). Det är många banker och långivare som använder dem, speciellt eftersom det var ett flertal av storbankerna som ägde UC en gång i tiden.

Det troliga är därför att du har som flest kreditupplysningar på jus UC och färre hos andra sådana aktörer. De delar dock inte databas när det gäller sådant och därmed kan du ha ett högre kreditbetyg hos en av de andra kreditupplysningsföretagen som Bisnode eller Creditsafe.

Lånar du via en långivare som använder dessa så kan du kanske få ett högre kreditbetyg och bättre chans att få godkänt lån. Dessutom så behöver du då inte heller lägga ännu en kreditkoll till högen som du kanske redan har hos UC. T ex om du vill hitta snabblån så kan det vara vits att titta på sådana som inte använder UC just av detta skäl.

Låneförmedlare gör processen enklare

Ett annat bra sätt att minska risken för att du ska få många kreditupplysningar och därmed sämre kreditbetyg är att låna via en låneförmedlare. Dessa samlar normalt ihop runt 20-30 långivare under samma tak och sen kan man skicka iväg en enda ansökan för att ansöka hos alla dessa långivare.

Fördelen här är att de använder en samlad kreditupplysning, vilket innebär att man faktiskt bara får en enda kreditupplysning även om alla 30 långivare tar del av din ansökan. De långivare som sedan är intresserade av att ha dig som kund, skickar ut sina offerter och du kan välja det erbjudande som är billigast och bäst. Det är smidigt och du riskerar inte ditt kreditbetyg på samma sätt som om du hade ansökt manuellt hos många olika banker och långivare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *